Zomaar wat zwerven – Deel 13

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Dinsdag 26 januari 2021

EDE-VELUWE – Vanmorgen hingen er grijze wolken boven de bossen van de Veluwe. Maar toen om 08.30 uur heel voorzichtig de zon er tussendoor kwam, konden wij genieten van een heel bijzonder ‘mysterieus’ ochtendgloren.

Toen de zon er tussendoor kwam, konden wij genieten van een heel bijzonder 'mysterieus' ochtendgloren - Foto: ©Louis Fraanje

Toen de zon er tussendoor kwam, konden wij genieten van een heel bijzonder ‘mysterieus’ ochtendgloren – Foto: ©Louis Fraanje

Edelhert met druiptakken

In de namiddag zagen Fransien en ik op NP De Hoge Veluwe een edelhert (ongelijke 14-ender) tussen de bomen voorbij komen met de beide oogtakken naar beneden gericht. Kenners noemen dit een ‘druiptak’ en zoiets komt zo af en toe voor bij de edelherten, toch blijft het een beetje raar gezicht.

De ongelijke 14-ender tussen de bomen voorbij komen met de beide oogtakken naar beneden - Foto: ©Louis Fraanje

De ongelijke 14-ender tussen de bomen voorbij komen met de beide oogtakken naar beneden – Foto: ©Louis Fraanje

Ongelijke 18-ender

Op dezelfde dinsdagmiddag troffen we nog een edelhert aan, met links 9 en rechts maar 6 enden aan het gewei, een ongelijke 18-ender dus. Zo zie je maar weer hoe verschillend het aantal enden aan het gewei kan zijn.

De ongelijke 18-ender aan de bosrand op de Hoge Veluwe - Foto: ©Louis Fraanje

De ongelijke 18-ender aan de bosrand op de Hoge Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

*********************************************************************************************************************

Donderdag 28 januari 2021

EDE-VELUWE – Koperwiek in beeld – Als je dan op zo’n regenachtige dag als vandaag, ineens ‘tsjuk’… ‘tsjuk’ in de struiken hoort, dan wordt je daar toch helemaal blij van. Want… ja hoor, daar zat hij weer, onze koperwiek, die prachtige lijster met zijn koperrode ‘oksels’.

Een trekvogel die in de naaldbossen van Scandinavië broed. Koperwieken zijn alleen in ons land van september tot mei te zien, vooral op besdragende struiken in parken en tuinen en ook op weilanden grenzend aan hagen en bosjes.

In de struiken zat onze koperwiek, die prachtige lijster met zijn koperrode 'oksels' - Foto: ©Louis Fraanje

In de struiken zat onze koperwiek, die prachtige lijster met zijn koperrode ‘oksels’ – Foto: ©Louis Fraanje

Vrijdag 29 januari 2021

De kleurige koperwiek prijkte vandaag in de Barneveldse Krant. Da’s toch best weer heel erg leuk, zowel voor deze prachtige vogel als ook voor ons als Veluwse natuurvrienden!

Lees ook: Zomaar wat zwerven – Deel 14

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/01/30/zomaar-wat-zwerven-deel-13/