Buurvrouw Diet adopteert eerste lam schaapskudde Epe-Heerde

Het lammetje is met al zijn zwart en wit een heel aparte en dat was Teun ook…

HEERDE – ‘Buurvrouw’ Diet de Ridder-Meijer van de schaapskudde Epe-Heerde heeft afgelopen woensdag 20 januari jl. het eerste lammetje van dit jaar geadopteerd. Ze gaf hem de naam Teun, als hommage aan de vader van de huidige herder Lammert Niesing, die 34 jaar herder van de kudde is geweest. ,,Want het lammetje is met al zijn zwart en wit een heel aparte en dat was Teun ook.’’
Lees ook: In herinnering schaapherder Teun Niesing

Diet (78) woont al 50 jaar pal naast de weilanden bij de schaapskooi op de Renderklippen en deelde lief en leed met de kudde en de Niesings. Ze maakte heel wat mee. ,,Eén keer is een zieke ooi in onze huiskamer geopereerd. Die hadden we vastgebonden aan de twee palen die er in staan. Daar lag ze lekker warm. Ach, we hebben er toch linoleum liggen, dat was makkelijk schoon te maken. Maar helaas: operatie gelukt, maar patiënt is de volgende dag toch overleden.’’

En: ,, Soms waren er leblammeren en die gingen bij ons aan de fles. Eens was er eentje die blèrde op een aparte manier als ze dorst had en eenmaal terug bij de kudde al begon te blèren als ze in de buurt van ons huis kwam. Raar beest; ‘Daar is eten!’.’’

Diet de Ridder met 'Teun' het eerste lammetje - Foto: ©Dick van der Veen

Buurvrouw Diet de Ridder met ‘Teun’ het eerste lammetje – Foto: ©Dick van der Veen

Lammetje Teun

Over de naam van het dinsdag geboren rammetje hoefde ze niet lang na te denken. ,,Ik heb nog nooit van m’n leven zo’n apart lammetje gezien, met al z’n zwart en wit en z’n vlekjes overal. Teun was de schaapherder die we het langst hebben meegemaakt en ook een heel aparte. Zo is hij er nu ook een beetje bij.’’

Op het moment waarop ze het lammetje adopteerde, werd het zevende in een van de weilanden geboren. Er zijn 100 schapen gedekt en dat moet, tot begin maart, zo’n 140 lammeren opleveren.

Met de adoptie en naamgeving gaf Diet de Ridder het officiële startsein voor de jaarlijkse adoptieactie. Iedereen kan, via de website: schaapskudde-epe-heerde.nl

Een lammetje adopteren en een naam geven, dat kost 20 euro en daarmee steunen de adoptieouders de kudde. De steun is hard nodig omdat de Stichting Schaapskudde Epe-Heerde, die dit jaar 65 jaar bestaat, te maken heeft met extra uitgaven (voor o.a. wolfwerende maatregelen) en minder inkomsten (uit activiteiten). Normaal gesproken worden voor adoptieouders kraamvisites gehouden, maar dat zit er dit jaar i.v.m. de coronamaatregelen niet in. De lammertijd wordt jaarlijks afgesloten met Lammetjesdag op de derde zaterdag van maart, maar ook dat lijkt nu niet tot de mogelijkheden te behoren. De stichting hoopt wel dat iets dergelijks aan het eind van het voorjaar nog wel mogelijk is.

Tekst en foto: ©Dick van der Veen  –  Bezoek ook eens zijn website:   www.reisverwijs.nl

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook de video:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/01/25/buurvrouw-diet-adopteert-eerste-lam-schaapskudde-epe-heerde/