In herinnering schaapherder Teun Niesing

In memoriam

herder Foto Martin Hoogeboom

Herder Lammert Niessing – Foto: ©Martin Hoogeboom

In het Dagboek van de schaapherder op de website van de Schaapskudde Epe-Heerde, schreef zoon Lammert van de op 30 april jl. overleden schaapherder Teun Niessing een “In memoriam”.  De 77 jarige Teun is van 1965 tot 1996 herder geweest van de schaapskudde Epe-Heerde.

In herinnering Teun Niesing

Alhoewel ik normaal gesproken niet iets van mijn privéleven op dit dagboek plaats, vind ik dat ik in deze een uitzondering moet maken, n.a.v. het overlijden van de oud-schaapherder van onze schaapskudde, die tevens mijn vader is. Op 30 April 2015, is Teun vredig ingeslapen, in zijn geliefde Vorchten.

CEEh5MdW8AArbI1.pdfni

Oude opname van schaapherder Teun Niessing met zijn kudde op de heide van de Renderklippen – Foto: ©Schaapskudde Epe-Heerde

Geen werk maar roeping

Teun is in April 1965 begonnen als schaapherder bij onze kudde. Heeft tot 1 December 1996, heel zijn ziel en zaligheid gelegd in de schaapskudde, het was voor hem eigenlijk ook geen werk, meer een roeping. Ik kan hem mij bijna niet anders herinneren, dan dat ie bij de schaapskooi was of er naar toe ging. Heus niet dat wij bij huis tekort kwamen hoor, ook daarin was ie heel plichtsgetrouw.

Maar je moest niet aan “zijn” schapen komen. Ook met de recreanten kon hij beregoed opschieten, soms wel eens te, dan kwam er, tot mijn moeders wanhoop, weer een auto met vrienden mee vanaf de hei, gezellig even naborrelen bij ons thuis.

Karrevrachten aan anekdotes kan ik u vertellen over Teun.
Die keer op een miezerige, grijze dag, dat een mevrouw vroeg of hij wel eens een lijk vond. Waarop Teun antwoordde:”Nou als ik een beetje goeie week heb een stuk of vier.”
Of de toeristen, die een half afgekloven kippepoot in een smoezelig servetje hadden meegenomen voor de arme schaapherder. Teun:”Dankuwel, ik heb net gegeten, maar als ik straks weer trek krijg, ga ik er lekker aan.” Later werd dit aan de hond gevoerd, toen de gasten weg waren.

CEgsAh2UMAA32h2

Nog een mooie oude opname van schaapherder Teun Niessing met zijn kudde – Foto: ©Archief Schaapskudde Epe-Heerde

Op de kaart gezet

Het grappige is ook nu nog, dat veel bezoekers je als herder zien, als een vrijbuiter, iemand die niets anders kan, armoedzaaier, filosoof of gewoon een simpele ziel. Ik denk dat dit 50 jaar terug nog veel erger was. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen, zoals altijd.

Volgens mijn bescheiden mening heeft mijn vader het ontzettend goed gedaan en onze Schaapskooi met zijn schaapjes in de wijde omgeving op de kaart gezet. Iets waar wij nu nog elke dag de vruchten van plukken.

Teun bedankt voor alles.

We zullen je missen!

***

Kunstwerk “De schaapherder”

DSC_8293klein

De schaapherder – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

 

In Heerde staat vanaf november 1987 op De Brink (Eperweg), een prachtig bronzen beeld van de schaapherder.

De inmiddels overleden schaapherder Teun Niessing, die de schaapskudde op de Renderklippen onder zijn hoede had, stond model voor dit beeld.

Het kunstwerk “De schaapherder” is gemaakt door Hans Bayens uit Amsterdam.
De herder en zijn kudde horen bij Heerde. De zoon van Teun, Lammert Niesing, loopt nu met de schaapskudde op de Renderklippen.

Meer info: Schaapskudde Epe-Heerde

logo

 

 

 

 

 

Lees ook: Oud-schaapherder Teun Niesing overleden – Epernet

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/05/19/in-herinnering-schaapherder-teun-niesing/