Wederzijds respect…

Om over na te denken…

Een prachtige avondlucht op de Veluwe - Foto: ©Louis Fraanje

Een prachtige avondlucht op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Wederzijds respect…

Respect lijkt inmiddels een ‘vreemd’ woord  geworden, of laat ik het anders zeggen; het is een woord dat steeds meer op een ‘eenzijdige’ manier gebruikt wordt.  Want zeg nou zelf, als je goed om je heen kijkt, dan zie je dat een kritisch geluid steeds vaker de mond wordt gesnoerd of ten onrechte belachelijk gemaakt. Het lijkt soms wel een ware hetze op iedereen die wat anders denkt of goeie vragen stelt… .

Respect heeft weinig waarde, als het alleen maar bij het gesproken woord blijft, zoals een oud gezegde: “Met de mond belijden… en met de daad bestrijden!” Want aan een respectvolle relatie tussen mensen, moet – over en weer – dagelijks gewerkt worden. Respect voor elkaar… begint bij het goed luisteren naar elkaar, niks meer en niks minder, zo simpel ligt het!

Dit gezegde zou wereldwijd regel 1 van de grondwet moeten zijn:

“Met wederzijds respect is alles mogelijk”

“Anything is possible with mutual respect!”

“Tout est possible dans le respect mutuel”

“Mit gegenseitigem Respekt ist alles möglich”

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/01/04/wederzijds-respect/