Een leven lang wandelen in de natuur – Deel 3

Herinnering aan een excursie in de Boswachterij Ugchelen-Hoenderloo…

Soms zit ik zo maar even in mijn fotoarchief te snuffelen, bladerend door het fotoboek van mijn leven, waarbij je dan soms ineens een foto tegenkomt, waarvan de beelden als het ware tot leven komen. Dan borrelen de herinneringen omhoog en kun je jezelf weer helemaal inleven in de situatie van dat bewuste moment.

“Herinneringen zijn de wijnkelders van de geest!”

Zo’n mooie herinnering en dat gevoel had ik ook heel sterk bij het zien van de onderstaande foto’s, die genomen zijn tijdens een excursie in de Boswachterijen Ugchelen-Hoenderloo  Staatswildreservaat.

Deze excursie, onder leiding van toenmalig boswachter Herman Linde, vond plaats op donderdag 29 november 1990, inmiddels dus alweer zo’n 30 jaar geleden.  Ik deed in die tijd wandelingen voor de Stichting Natuurvoorlichting Veluwe, onder de bezielende leiding van de inmiddels overleden Huub Schuitemaker(1958-1995).
Het doel van deze excursie was, om ons meer inzicht te geven in het bos- en wildbeheer van de Boswachterijen Ugchelen-Hoenderloo en het toenmalige Staatswildreservaat.

Boswachter Herman Linde geeft uitleg over zijn werkgebied - Foto: ©Louis Fraanje

Boswachter Herman Linde geeft uitleg over zijn werkgebied – Foto: ©Louis Fraanje

Daarna gaan we het bos in, waar boswachter Herman Linde het allemaal wat duidelijker belicht - Foto: ©JGS/Koen Huppelschoten

Daarna gaan we het bos in, waar boswachter Herman Linde het  ons allemaal  laat zien  – Foto: ©JGS/Koen Huppelschoten

Heuveltje op heuveltje af dwars door het bos - Foto: ©Louis Fraanje

Heuveltje op heuveltje af dwars door het bos – Foto: ©Louis Fraanje

V.l.n.r. Boven Lucas Vos, Herman Linde, Ab van ‘t Veld(†), onder Koen Huppelschoten, Louis Fraanje en Maas van de Ruitenbeek voor het voormalige kantoor van SBB – Boswachterijen Ugchelen-Hoenderloo Staatswildreservaat – Foto: ©JGS/Louis Fraanje

Oude poster van toen, als 'doordenker' voor nu...

Oude poster van toen, als ‘doordenker’ voor nu…

Tenslotte

Als ik nu zo’n 30 jaar later terugblik en dit allemaal opschrijf, komen de beelden van die bewuste donderdagmiddag mij weer helder voor de geest, wat een mooie tijd was het toch.

Ondanks, dat er in het toenmalige bosbeleid en wildbeheer al aardig wat veranderingen doorgevoerd werden, bleef de gemoedelijke sfeer behouden.

En natuurlijk ook de vele dialezingen, natuurwandelingen, excursies en wildkanselbezoeken die ik in al die jaren heb gedaan,  ze staan op mijn netvlies gebrand en in mijn geheugen gegrift.

Meer daarover kunt u  in de vorige twee delen lezen…

Met  sommige oud-collega’s, kennissen of vrienden heb ik nog wel contact, anderen ben ik helaas uit het oog verloren of zijn overleden.

Maar… de herinneringen zullen blijven, zij zijn de wijnkelders van de geest!

Lees ook: Een leven lang wandelen in de natuur – Deel 4

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/11/28/op-pad-met-de-boswachter/