Een leven lang wandelen in de natuur – Deel 4 – Slot

Wandelen in het voetspoor van Jac. Gazenbeek…

Als je een groot deel van je leven natuurexcursies en wandelingen met groepen mensen – uit alle gelederen van de maatschappij – heb begeleid, dan mag je gerust zeggen, dat je een klein beetje ‘mensenkennis’ hebt opgedaan.
Lees ook:  Deel 1, 2 en 3…

Dan komen tegelijkertijd de herinneringen aan die tijd ook weer naar boven,  vooral de ontelbare natuurwandelingen op het Landal GreenParks De Miggelenberg in Hoenderloo.  Ik ging daar bij elkaar zo’n kleine dertig jaar lang, iedere week op zondagmorgen  met een groep gasten de natuur in, wandelgroepen die varieerden van tien tot soms wel 70 personen.

Een natuurwandeling in de beginperiode omstreeks 1990 met een grote groep wandelaars in Hoenderloo - Foto: ©Archief Louis Fraanje

Een natuurwandeling in de beginperiode omstreeks 1991 met een grote groep wandelaars – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Een natuurwandeling in de winter bij Hoenderloo - Foto: ©Archief Louis Fraanje

Een natuurwandeling met een grote groep wandelaars in de winter bij Hoenderloo – Foto: ©Archief Louis Fraanje

Winterwandeling

Een mooie herinnering aan een een winterwandeling op Landal GreenParks De Miggelenberg.  Deze oude foto kwam ik tegen in het archief. Ik denk dat het zo’n jaar of 15 of misschien nog wel veel langer geleden is, dat ik een wandeling deed met een groep.
Vele jaren lang ging ik wekelijks met een groep op pad de natuur in op de Veluwe. De precieze datum van de wandeling weet ik niet meer, wel dat het aardig koud was die morgen en er veel sneeuw lag!

*********************************************************************************************************************

Zondag 25 december 2011

Vijfentwintig jarig jubileum
Wandelen in het voetspoor van Jac. Gazenbeek

Een verrassing voor onze voorzitter, toen hij op 25 december 2011 ‘s zondagsmorgens zich,  zoals gewoonlijk meldde voor een wandeling met gasten van Landal GreenParks ‘De Miggelenberg’ in Hoenderloo. Uitgerekend op die dag was het precies vijfentwintig jaar geleden dat Fraanje, begon met de natuurwandelingen voor het park.  Destijds deed hij dat voor een andere stichting en daarna als vrijwilliger voor de Jac. Gazenbeekstichting. Zo deed hij al die jaren, iedere week een natuurwandeling en vertelde de wandelaars alles over de natuur van de Veluwe.

Yvonne Borneman van LandalGreen Park De Miggelenberg overhandigd Louis Fraanje, zichtbaar onder de indruk, de envelop, met daarin de coupon voor het gratis weekend op Landal Miggelenberg, en de bijbehorende fles wijn - Foto: Judith Kok

Yvonne Borneman van Landal GreenParks De Miggelenberg overhandigd Louis Fraanje, zichtbaar onder de indruk, de envelop, met daarin de coupon voor het gratis weekend op De Miggelenberg, en de bijbehorende fles wijn – Foto: ©Judith Kok

Enthousiaste inzet

Mede door zijn leerzame en humorvolle manier van vertellen, gingen de vele gasten, waaronder veel jongeren en ook kinderen, graag met hem mee op pad. Directie en medewerkers van Landal Miggelenberg was dat niet ontgaan, en zij vonden dat zoiets niet zomaar voorbij mocht gaan. Dus werd Fraanje op een gratis weekend naar eigen keuze, voor twee personen, bij Landal GreenParks De Miggelenberg getrakteerd! Een geweldige opsteker voor de Jac. Gazenbeekstichting en in het bijzonder voor Louis met zijn enthousiaste inzet!

Eerder gepubliceerd in:  De Veluwenaar – 20e jaargang – no: 2  – april 2012 

*********************************************************************************************************************

Een natuurwandeling in de winter bij Hoenderloo op 10 februari 2013 - Foto: ©Fransien Fraanje

Een natuurwandeling in de winter bij Hoenderloo op zondag 10 februari 2013 – Foto: ©Fransien Fraanje

*********************************************************************************************************************

Zondag 27 juli 2014

Natuurgids zet er definitief een punt achter

Bijna drie jaar later in 2014 zet natuurgids Louis Fraanje definitief een punt achter zijn natuurwandelingen op Landal GreenParks De Miggelenberg in Hoenderloo.  Deze beslissing kwam niet zomaar uit de lucht vallen, want hij had al eerder aangegeven dat hij zou gaan stoppen, zodra er een vervanger voor hem was gevonden. Dus op zondag 27 juli 2014 was het zover, al ging dat niet zomaar zonder meer.

Natuurgids en verhalenverteller Louis Fraanje met een groep wandelaars op Landal GreenParks De Miggelenberg. Terwijl Louis uitleg  geeft, kijkt en luistert de jongen met veel interesse naar hem - Foto: ©Fransien Fraanje

Natuurgids en verhalenverteller Louis Fraanje met een groep wandelaars op Landal GreenParks De Miggelenberg. Terwijl Louis uitleg  geeft, kijkt en luistert de jongen met veel interesse naar hem – Foto: ©Fransien Fraanje

Humor en passie

Judith Kok Manager Sport& Entertainment bij Landal GreenParks  De Miggelenberg,  bedankte hem namens de directie en medewerkers voor al die jaren, dat hij met veel humor, passie en plezier wekelijks de natuurwandelingen verzorgde voor het park.  Hij kreeg als dank een mooi cadeau  en een gratis midweek voor twee personen aangeboden!

Redactie: De Veluwenaar

Judith Kok overhandigd het cadeau aan natuurgids Louis Fraanje - Foto: ©Landal GreenParks De Miggelenberg

Judith Kok overhandigd het cadeau aan natuurgids Louis Fraanje – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Hieronder enkele reacties:

Judith Kok
“Deze man heeft zoveel gasten blij gemaakt met zijn wandelingen. Jammer dat ie met pensioen is” .

Ineke van den Berg  
“Prachtig! En altijd zijn mooie verhalen!! Wie hem spreekt doe hem de groetjes…”

Esther en Anique
“Beste heer Fraanje, heerlijk nu met pensioen. Anique, mijn dochter, heeft altijd genoten om met haar opa te wandelen en met u in het bos bij Landal Miggelenberg. Ze is inmiddels 14 en het komt nog regelmatig aan de orde in gesprekken en herinneringen. Bedankt dat u haar zoveel geleerd heeft! Geniet van uw pensioen in hopelijk in goede gezondheid! Groeten Esther”

Willem Hus 
“Louis Fraanje het was altijd zeer mooi en fijn om met u te wandelen dank daarvoor. voor de mooie verhalen. geniet van uw pensioen.”
Ilona Hus-Schut
“Daar sluit ik me bij aan!”

Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/01/11/een-leven-lang-wandelen-in-de-natuur-deel-4/