Moeflons op het wildspoor – Deel 8

Wij hopen dat we nog lang kunnen genieten van deze prachtige dieren…

We kijken eigenlijk mee met de moeflonram in het vorige deel en ontdekken op steenworp afstand, twee schitterende moeflonrammen, die bij een oude vliegden staan.  Ze hebben zich wat afgezonderd van de rest,  en zo op het eerste gezicht lijkt het erop of dat ze elkaar wat aan het aftasten zijn. Of het misschien de moeite waard is om een gevecht aan te gaan, maar ze draaien wat om elkaar heen en daar blijft het bij.

En als de grootste van de twee even heel demonstratief, dwars voor de ander gaat staan, glipt deze snel achter de boom langs naar de andere kant. Hier eenmaal aangekomen, kijkt hij heel voorzichtig om de hoek of zijn tegenstander nog in actie komt, maar deze blijft heel rustig staan.

We ontdekken twee moeflonrammen bij een oude vliegden – Foto: ©Louis Fraanje

We ontdekken twee moeflonrammen bij een oude vliegden – Foto: ©Louis Fraanje

De oudere moeflonram gaat even heel demonstratief, dwars voor de ander staan – Foto: ©Louis Fraanje

De oudere moeflonram gaat even heel demonstratief, dwars voor de ander staan – Foto: ©Louis Fraanje

De moeflonram kijkt heel voorzichtig om de hoek of zijn tegenstander nog in actie komt – Foto: ©Louis Fraanje

De moeflonram kijkt heel voorzichtig om de hoek of zijn tegenstander nog in actie komt – Foto: ©Louis Fraanje

Natuurweetje

Zo zou de Moeflon aan de basis hebben gestaan van alle West-Europese schapenrassen, het lijkt zeer aannemelijk, maar bewijs voor deze theorie ontbreekt. Het is wel het enige wilde Europese schaap dat nog bestaat. Daarnaast heeft deze schapensoort, dankzij een eeuwenlang verblijf boven de boomgrens, een uitstekend gezichtsvermogen ontwikkeld. De moeflon kan zonder z’n hoofd te draaien een groot gebied overzien. Zo zijn ze zelfs in staat om eventueel gevaar op een kilometer afstand waar te nemen.

Een tijdlang staan ze allebei op hun gemakje naar de overkant van het veld te koekeloeren – Foto: ©Louis Fraanje

Een tijdlang staan ze allebei op hun gemakje naar de overkant van het veld te koekeloeren – Foto: ©Louis Fraanje

Dan is het 'ultieme' moment aangebroken om ze mooi op de gevoelige plaat vast te leggen – Foto: ©Louis Fraanje

Dan is het ‘ultieme’ moment aangebroken om ze mooi op de gevoelige plaat vast te leggen – Foto: ©Louis Fraanje

Als we nog wat verder ingezoomd hebben, is het toch zeker een plaat om in te lijsten – Foto: ©Louis Fraanje

Als we nog wat verder ingezoomd hebben, is het toch zeker een plaat om in te lijsten – Foto: ©Louis Fraanje

Behoud de moeflon

Dit is onze eigen Veluwse natuur en heeft niets met ‘Nieuwe Natuur’ te maken, deze prachtige en vooral ook ‘nuttige’ dieren, lopen hier al zo’n honderd jaar, daarom heeft dit ook totaal niets met het tegenwoordig zo vaak gebruikte modewoord  ‘rewilding’ te maken, dit dier is helemaal ingeburgerd op onze Veluwe. En… heeft zijn verblijfsvergunning – op velerlei fronten – al dubbel en dwars verdiend, dus alleen al daarom moet hij blijven.

Alles bij elkaar genomen, vinden wij dan ook dat alles in het werk gesteld moet worden, om deze prachtige dieren te behouden en in het bijzonder op de Veluwe. Komende maandag en dinsdag hopen wij in de twee laatste afleveringen hier wat dieper op in te gaan!

Lees ook: Moeflons op het wildspoor – Deel 9

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/11/13/moeflons-op-het-spoor-deel-8/