Moeflons op het wildspoor – Deel 9

Moeflon helpt de natuur in evenwicht te houden…

Hoewel oorspronkelijk uit Corsica en Sardinië geïmporteerd, is de natuur in Nederland ook een prima omgeving gebleken voor de moeflon, die helpt de natuur in evenwicht te houden. Ze eten in hoofdzaak grassen, twijgen, knoppen en jonge bladeren. Een voordeel is dat zij daarmee voorkomen dat de grove den zich vestigt op de heide en het stuifzand zich kan handhaven. De andere in het wild voorkomende dieren in Nederland doen dit niet in dezelfde mate als de moeflon.

Ook kan de moeflon zonder herder en stal overleven in de natuur en is daarom een waardevolle aanvulling op schaapskuddes in die gebieden, waar schapen economisch en praktisch niet gehouden kunnen worden.

Een 'flemende' moeflonram met zijn harem en concurrentie aan de bosrand– Foto: ©Louis Fraanje

Een ‘flemende’ moeflonram met zijn harem en concurrentie aan de bosrand– Foto: ©Louis Fraanje

Bedreigde diersoort

Maar waarom ziet u dan de moeflon zo zelden in Nederland? De moeflon zelf is geen bedreiging voor andere dieren in Nederland, maar wordt zelf wel bedreigd door ingrepen in de natuur in Nederland. Aangezien het officieel geen inheems dier is, ondanks de lange aanwezigheid in Nederland, wordt er door de overheid ook geen actie ondernomen om dit schaap te handhaven of zelfs uit te breiden naar die gebieden waar de moeflon een nuttige bijdrage kan leveren aan de biodiversiteit.

Het 'flemen' blijft een grappig gezicht, zelfs de ooi lijkt dat ook zo te vinden – Foto: ©Louis Fraanje

Het ‘flemen’ blijft een grappig gezicht, zelfs de ooi lijkt dat ook zo te vinden – Foto: ©Louis Fraanje

Status aanpassen

Vereniging “De Moeflon” wil de status van de moeflon laten aanpassen door de politiek, zodat de moeflon in meer natuurgebieden in Nederland ingezet kan worden. Hiervoor gaat de vereniging in gesprek met zowel beleidsmakers als gebiedsbeheerders. Op de Veluwe komt de moeflon voor op het Wekeromse Zand en in het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Ook is de moeflon aanwezig in Natuurpark Lelystad en op Landgoederen bij Hoog Deelen, Landgoed Noorderheide en in de Achterhoek.

Een ooi loopt tussen twee moeflonrammen – Foto: ©Louis Fraanje

Een ooi loopt tussen twee moeflonrammen – Foto: ©Louis Fraanje

Mooi en nuttig

Eerder kwam er ook een kudde van ongeveer vijftig moeflons voor op de Noord-Veluwe bij Vierhouten, maar die populatie is opgegeten door de wolf. Dit onderstreept de noodzaak om de status van de moeflon aan te passen en actief met diverse (natuur)verenigingen in gesprek te gaan die gebieden beheren waar de moeflon nuttig werk kan verrichten. Het is ook gewoon mooi om een wild schaap zoals de moeflon te kunnen speuren in de natuur!

Deze twee 'ouwe' jongens zijn we al eens eerder tegengekomen in het veld – Foto: ©Louis Fraanje

Deze twee ‘ouwe’ jongens zijn we al eens eerder tegengekomen in het veld – Foto: ©Louis Fraanje

Inspanning en noodzaak

Om dit te bereiken is het noodzakelijk dat meerdere mensen zich inspannen voor het lot van de moeflon. Door lid te worden van deze vereniging, kunt ook u bijdragen aan de biodiversiteit in Nederland door het handhaven en uitbreiden van de moeflonpopulatie. Een lidmaatschap kost maar € 5,-  per kalenderjaar.

Bron en info:  Vereniging De Moeflon    

*********************************************************************************************************************

Lees ook: Moeflons op het wildspoor – Deel 10 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/11/16/moeflons-op-het-wildspoor-deel-9/