Landelijke en idyllische sfeer op de Veluwe

Al zwervend over de Veluwe in de voetsporen van onze voorouders…

Herfst in Kootwijk op de Veluwe – Op een regenachtige namiddag zwierven wij rondom de Hervormde Kerk op De Brink in Kootwijk. Het prachtige pittoreske kerkje dateert uit begin 16e eeuw en staat een beetje verscholen tussen de bomen. In deze tijd van het jaar is het heerlijk rustig in het idyllische Veluwse dorp Kootwijk, je kunt als het ware de stilte bijna horen.

Verscholen tussen de bomen staat het eeuwenoude kerkje van Kootwijk - Foto: ©Louis Fraanje

Verscholen tussen de bomen staat het eeuwenoude kerkje van Kootwijk – Foto: ©Louis Fraanje

De Veluwse schrijver Jac. Gazenbeek(1894-1975) schreef in 1926 over Kootwijk:

“Nu is Kootwijk nog een idylle met z’n oude schaapskooien, zware stormdennen en prachtige waterputten. Met zijn seringenbosjes en achtergronden van dreigend schitterend stuifzand. Nog droomt het pastelrode torentje z’n eeuwenlange droom en komt er buiten de dokter of de brievenbesteller zo ongeveer nooit een vreemdeling. Of het zou een zwervend schilder moeten zijn, die hier vastgehouden wordt door de dreiging van heide of grillige stuifkop. Of een verdwaalde jager, die vermoeid wat te drinken vraagt. Overigens rust, vrede en schoonheid in eenvoudige pure vorm”. 

En ook al is er veel veranderd op de Veluwe, in Kootwijk is de idylle grotendeels behouden gebleven. Het hele verhaal van Jac. Gazenbeek is op onze weblog te lezen: Kootwijk, een verdwijnende idylle?

*********************************************************************************************************************

VELUWE – Boerenlandleven

Ergens achteraf in het buitengebied van de gemeente Ede, kwamen wij langs  een zandweg dit schilderachtige oude en vervallen boerderijtje tegen. Door de jaren heen zijn we hier vaker langs gekomen, echt een boerderijtje waar de tijd – letterlijk en figuurlijk – heeft stilgestaan.

Oud en vervallen boerderijtje aan een zandweg op de Veluwe - Foto: ©Louis Fraanje

Oud en vervallen boerderijtje aan een zandweg op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Dankbaar en tevreden

Bij het zien van dit oude en vervallen boerderijtje, gaan mijn gedachten op verre wegen en al zwervend door het verleden, zie ik in gedachten weer de twee oude bewoners op een bankje achter het huisje zitten. Hun beider gezichten waren getekend door de tijd, maar als ze er zaten dan genoten ze van hun omgeving. Soms stil voor zich uit kijkend… en een andere keer ‘keuvelend’ over vroeger. Een klein wereldje misschien, maar voor deze mensen groot genoeg om dankbaar en tevreden te zijn, met wat ze ‘samen’ nog allemaal hadden, wat een rijkdom!

______________________________________________________________________________________________________________________

Vrijdag 30 oktober 2020 stond deze foto op de voorpagina van de Barneveldse Krant!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/11/10/landelijke-en-idyllische-sfeer-op-de-veluwe/