Wild kijken op de Hoge Veluwe – Deel 3

Zwijnen trekken hun wissels door het bos

Donderdag 10 september jl.  Ochtendgloren boven de Veluwse bossen, met een heerlijk zonnetje worden wij deze morgen begroet om een nieuwe dag te beginnen. We merken dat zo hier en daar de heidebloei begint af te nemen en de herfst al voorzichtig haar intrede doet in bos en veld.

Ochtendgloren boven de Veluwse bossen, met een heerlijk zonnetje - Foto: ©Louis Fraanje

Ochtendgloren boven de Veluwse bossen, met een heerlijk zonnetje begint een nieuwe dag – Foto: ©Louis Fraanje

Zwijnen in beeld

Zo zwerven Fransien en ik door de bossen van de Hoge Veluwe, het is soms best even schrikken, als er zomaar ineens een zwijn op het natuurtoneel verschijnt. Fransien heeft haar camera in de aanslag en heeft even later een jonge keiler(mannetje) in beeld, die tussen de bomen in onze richting kijkt.  Je ziet zijn houwers(slagtanden) nog niet zo ver uitsteken bij zijn bek, als bij een wat oudere keiler.

Prachtig beeld van een jonge keiler(mannetje) tussen de bomen in het bos - Foto: ©Fransien Fraanje

Prachtig beeld van een jonge keiler(mannetje) tussen de bomen in het bos – Foto: ©Fransien Fraanje

Knorrend geluid

Terwijl wij zo geconcentreerd staan te kijken, worden we opeens opgeschrikt door een knorrend geluid achter ons, daar zien we op enige afstand een zwijn dat zich staat te schuren tegen een boomstronk. Blijkbaar heeft hij geen wind van ons meegekregen, want hij staat daar wat doorgezakt en geheel op zijn gemakje, waarbij hij een – zicht- en hoorbaar – tevreden geluid laat horen.

Iets verderop stond een zwijn zich te schuren langs een boomstronk - Foto: ©Louis Fraanje

Iets verderop stond een zwijn zich te schuren tegen een boomstronk – Foto: ©Louis Fraanje

Rumoer bij de Wildbaanweg

In de namiddag rijden we naar de Wildbaanweg om te kijken of de edelherten misschien al actief zijn, maar helaas is er geen hert te bekennen, wel komen er na verloop van tijd enkele zwijnen vanuit het bos, de bronstplaats opwandelen.  Kort daarop volgen ook een aantal biggen, die in navolging van hun grotere soortgenoten rondsnuffelen of er soms nog wat te eten ligt.

Vanuit de bosrand komen twee zwijnen de bronsplaats opwandelen - Foto: ©Louis Fraanje

Vanuit de bosrand komen twee zwijnen de bronsplaats opwandelen – Foto: ©Louis Fraanje

Een zwijn ligt in de zoel en in de bosrand zien we een kleine en een grote toekijken - Foto: ©Louis Fraanje

Een zwijn ligt in de zoel en in de bosrand zien we een kleine en een grote toekijken – Foto: ©Louis Fraanje

Echt een zwijnenboel bij elkaar op zoek naar wat eetbaars - Foto: ©Louis Fraanje

Echt een zwijnenboel bij elkaar op zoek naar wat eetbaars – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

Natuurlijk is het best wel genieten, om zo vanaf de Wildbaanweg dat zwijnenspul met elkaar bezig te zien, maar… eigenlijk waren we hier naartoe gekomen, om te zien hoever de bronst van de edelherten was gevorderd. Maar ja… niets laat zich dwingen en dat moet ook niet, ook al zou je dat soms weleens graag willen, dus gewoon de klapstoeltjes neerzetten en afwachten.  Want… je weet het maar nooit, het is nog vroeg….

Lees ook: Wild kijken op de Hoge Veluwe – Deel 4

______________________________________________________________________________________________________________________

Foto van Fransien Fraanje in de Barneveldse Krant

Een mooie waardering!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/09/14/wild-kijken-op-de-hoge-veluwe-deel-3/