Wild kijken op de Hoge Veluwe – Deel 2

Reewild, herten en moeflons in de lens gevangen…

Zo rijden we via de Kronkelweg naar het Jachthuis Sint Hubertus, waar op dat moment alles rustig is en geen wild te bekennen, ook het bekende hert Hubertus laat zich niet zien. Dus gaan we verderop in de richting van De Heidebloem, wie weet dat het wild zich daar laat zien.

En… het geluk is met ons, want zelfs nog voordat we bij de Heidebloem zijn, ontdekken we rechts in het bos een keiler (mannetjeszwijn), die er al heel snel vandoor gaat. Maar Fransien ontdekt een reegeit en bok tussen de bomen, dus camera opgesteld en het tweetal op de gevoelige plaat vastgelegd.

In het bos staat een reegeit in onze richting te kijken – Foto: ©Louis Fraanje

In het bos staat een reegeit in onze richting te kijken – Foto: ©Louis Fraanje

En iets verderop staan we 'oog in oog' met een jonge reebok – Foto: ©Louis Fraanje

En iets verderop staan we ‘oog in oog’ met een jonge reebok – Foto: ©Louis Fraanje

Oneven 16-ender tussen de bomen

Daarna besluiten we om even bij het Zwarte Veld te gaan kijken, daar lopen ‘s avonds ook meestal wel een aantal edelherten of zwijnen rond te snuffelen.  Als we daar zijn aangekomen, lopen er een aantal herten op het veld naar voedsel te zoeken.
Als we weer wegrijden zien we links tussen de boomstammen ineens iets bruins bewegen, om even later ‘oog in oog’ te staan met een ongelijke 16-ender.

Ineens verschijnt er een oneven 16-ender tussen de bomen in het bos – Foto: ©Louis Fraanje

Ineens verschijnt er een ongelijke 16-ender tussen de bomen in het bos – Foto: ©Louis Fraanje

Moeflons in de heide

Als laatste op onze zwerftocht over de Hoge Veluwe, willen we nog even naar het Reemsterveld en bij de Wildbaanweg gaan kijken, of er nog wat te beleven valt.
Eenmaal aangekomen bij het Reemsterveld is er in de wijde omgeving geen hert of hinde te bekennen.
Wel ontmoeten we daar onze natuurvriend en fotograaf Geurt van de Kamp uit Uddel en praten we even gezellig bij, terwijl we heel ver weg aan de horizon een bronstroedel ontwaren, ook horen we af en toe het plaatshert burlen, maar het is allemaal te ver weg.  Dus gaan we weer verderop richting Wildbaan, waar we onderweg genieten van een kudde moeflons en de ondergaande zon, die de bloeiende heide van het Deelense Zand prachtig belicht..

Prachtig bloeiende heide op het Deelense Zand – Foto: ©Fransien Fraanje

Prachtig bloeiende heide op het Deelense Zand – Foto: ©Fransien Fraanje

Een kudde moeflons trekt door de bloeiende heide – Foto: ©Louis Fraanje

Een kudde moeflons trekt door de bloeiende heide – Foto: ©Louis Fraanje

De ondergaande zon geeft de prachtige paarse heide nog een extra dimensie – Foto: ©Louis Fraanje

De ondergaande zon geeft de prachtige paarse heide nog een extra dimensie – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

Terwijl we nog even wat plaatjes schieten van de bloeiende heide en de doortrekkende kudde met moeflons, ontdekken we onze natuurvriend Bert Veerman uit Duiven, die ook bezig is om de moeflons op de plaat te zetten. We groeten elkaar en moeten er dan direct vandoor, het klokje van gehoorzaamheid roept ons, want het Park sluit haar poorten om 20.00 uur en… we hebben nog ruim 10 minuten, dus… inladen en wegwezen. Met een blij en voldaan gevoel keren we huiswaarts en kunnen we met recht terugkijken op een prachtige wildavond in de Veluwse natuur.

Ondertussen is de bronst toch langzaam maar zeker een beetje op gang gekomen, dus…  daarover later meer…!

Lees ook: Wild kijken op de Hoge Veluwe – Deel 3

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/09/12/wild-kijken-op-de-hoge-veluwe-deel-2-slot/