Groot en klein, sterk en slim…

Een schitterend voorbeeld van doorzettingsvermogen en wilskracht!

Op een vroege ochtend wandelde ik door onze straat en ineens werd mijn oog getrokken naar een heel klein bloemetje, dat zich tussen de stoeptegels omhoog had gewerkt. Vrolijk en fier stond daar een kleurrijk viooltje, gewoon midden op de stoep, net naast de oprit van een woning.

De voortuin van de betreffende woning was trouwens ook één bloemenzee, met allerlei  kleuren en soorten, teveel om op te noemen, een ware lust voor het oog. Misschien kwam het ook wel daardoor, dat het kleine bloemetje tussen de betonnen tegels nog niemand was opgevallen, wie zal het zeggen?

Een klein bloemetje, dat zich tussen de stoeptegels omhoog heeft gewerkt - Foto: ©Louis Fraanje

Een klein bloemetje, dat zich tussen de stoeptegels omhoog heeft gewerkt – Foto: ©Louis Fraanje

Respect

Voor zo’n ‘pieterig’ klein wondertje der natuur, ga je toch even door de knieën, want dat zo’n klein en teer bloemetje, zich zo met alle kracht tussen het beton door omhoog heeft gewerkt, dat dwingt respect af.
Het wilde blijkbaar niet in die grote weelderige tuin tussen al die anderen opgroeien, maar blijkbaar haar eigen weg zoeken. Ook al bleek dat – achteraf gezien – nou niet direct de eenvoudigste en gemakkelijkste manier en weg te zijn. Wat een schitterend voorbeeld van doorzettingsvermogen en wilskracht!

Vrolijk en fier staat daar een kleurrijk viooltje, gewoon midden op de stoep - Foto: ©Louis Fraanje

Vrolijk en fier staat daar een kleurrijk viooltje, gewoon midden op de stoep – Foto: ©Louis Fraanje

David en Goliath

Dat het niet altijd in het grote, machtige en sterke zit, blijkt ook heel duidelijk  uit het prachtige Bijbelverhaal over David en Goliath. Eén van de vele mooie voorbeelden uit de Bijbel, waarin zo overduidelijk – letterlijk en figuurlijk – de vloer wordt aangeveegd met mensen die denken dat ze machtiger zijn dan hun Schepper. Mensen, die bij zichzelf denken dat ze het zelf allemaal wel in de hand hebben, helaas dus!

De reus Goliath wordt dodelijk getroffen door een steentje uit de slinger van David - Illustratie: SearchingTheScriptures.net.

De reus Goliath wordt dodelijk getroffen door een steentje uit de slinger van David – Illustratie: SearchingTheScriptures.net.

De herdersjongen en de reus

Goliath was een reus en kampvechter uit het leger van de Filistijnen, die veertig dagen lang het volk Israël en hun God hoonde en uitdaagde. En een eenvoudige herdersjongen David, de zoon van Isaï, die het tegen hem opnam en hem in een onvoorwaardelijk Godsvertrouwen, versloeg met een geslingerde steen en een zwaard.

Goliath was afkomstig uit Gath, een stad waar vroeger door Jozua verdreven Enakieten, een geslacht van reuzen, zich gevestigd hadden. Mogelijk was Goliath een Enakiet. Het tweegevecht tussen Goliath en David wordt beschreven in 1 Samuël 17:

De geschiedenis van deze tweestrijd, die zich afspeelde rond 1062 v. Chr. behoort tot de meest vertelde verhalen uit het Oude Testament. Een duidelijke levensles, die destijds de toeziende menigte moest leren, dat de verlossing alleen door God kwam.

De kleine Louis met zijn zus Betsie op de Kleuterschool in Barneveld - Foto: ©Archief Louis Fraanje

De kleine Louis met zijn zus Betsie op de Kleuterschool in Barneveld (± 1955) – Foto: ©Archief Louis Fraanje

In gedachten

Als kind was ik al helemaal weg van dit bijbel-verhaal en zag ik de kleine herdersjongen David met zijn kudde schapen door het open veld dwalen en vechten met de wilde dieren, om zijn kudde schapen te verdedigen.
Dan zie ik in gedachten David daar zwerven, onder het toeziend oog van zijn grote Herder daar Boven.
En dan zo’n jonge kerel als David, die deze grote reus Goliath verslaat. Dat bewijst ook weer eens heel erg duidelijk: het zit ’m in het leven niet in de grote dingen. En… daar komt nog eens bij, dat die grote Schepper niet met zich laat spotten!

Oude schoolfoto

Onlangs kwam ik nog  een oude schoolfoto tegen, waarop ik samen met mijn oudere zus Betsie sta, of eigenlijk zit aan een tafeltje met wat spulletjes erbij. Ik vermoed dat destijds deze zwart/wit foto, later door de fotograaf ingekleurd werd, dat gebeurde blijkbaar wel vaker in die tijd, maar zeker weten doe ik het niet.

Er zijn tegenwoordig professionele computerdeskundigen die zo waarheidsgetrouw mogelijk oude zwart/wit-foto’s inkleuren. Een bekend voorbeeld is kunstenares Marina Amaral die recent het bijzondere boek Tijd in kleur publiceerde, met daarin tweehonderd vakkundig ingekleurde historische foto’s. Dankzij een eenvoudige online tool kan het ‘gewone publiek’ nu ook zelf zwart/wit-foto’s kleuren.

Het oude Rehoboth, voordat het in 1986 werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw - Foto: ©Louis Fraanje

Het oude Rehoboth, met schoollokalen op de bovenverdieping, voordat het in 1986 werd gesloopt – Foto: ©Louis Fraanje

Kleuterschool

De desbetreffende foto is gemaakt op de Kleuterschool, in het oude gebouw Rehoboth aan de Gasthuisstraat (zie hierboven) in mijn geboortedorp Barneveld.  Ik zat samen met mijn broer Gert in de klas en mijn zus Betsie, die een klas hoger zat dan wij, allen onder het toeziend oog van Juffrouw Kiela.
Aan die kindertijd moet ik nog vaak terugdenken, dan zie ik mijzelf nog zitten als klein kereltje in het klaslokaal, wat was de wereld nog klein! Lees ook: Mijn kindertijd op de Veluwe – Deel 7

Foto vanaf de toren van de Oude Kerk. In het midden gebouw Rehoboth en het Marktcomplex. Rechts een stukje van de Prinses Julianaschool.(1965) – Foto: Archief Gemeente Barneveld

Rehoboth

Het oude Rehoboth is gebouwd in 1932, op loopafstand van de Oude Kerk en bestond uit drie lokalen voor jeugd- en verenigingswerk en uiteraard was daar destijds onze kleuterschool in gevestigd.
De kerkzaal is in 1959 aangebouwd en droeg eerst de naam ‘Irene’.
In 1986 werd het oude Rehoboth (helaas) gesloopt en vervangen door nieuwbouw met meer ruimte en mogelijkheden, maar… weer verdween een oud stukje (jeugd)geschiedenis van veel Barnevelders.

Louis – zo’n tien jaar geleden  – dromend  ergens aan de rand van de Veluwse heide – Foto: ©Fransien Fraanje

Dromen

Soms zit ik aan de rand van de Veluwse heide en kan ik zomaar – al filosoferend – wegdromen in een vreedzame wereld, zonder oorlog en geweld, leed en verdriet,  dan denk ik vaak: hoe mooi zou dat zijn.
Fransien fotografeerde mij eens op zo’n moment – nu tien jaar geleden – ergens aan de rand van de Veluwse heide, onderuit gezakt, hoed naar voren geschoven en wegdromend in mijn eigen wereldje!

Doorgeschoten

De bekende schrijfster Eva Rovers schreef eens: “We zitten in een samenleving, waarin het individualisme ‘hoogtij’ viert. Groei is goed en meer is altijd beter; dat is het neoliberale systeem waarin wij al veertig jaar leven en waaraan alles kapot gaat. We moeten ons realiseren dat we in een ‘doorgeschoten’ onhoudbaar systeem leven, en niet maar blijven consumeren.  Het is echt gewoon te ver doorgeschoten!”

*********************************************************************************************************************

Een mooie gedachte om over na te denken…

Geld en Geluk

Steve Jobs (Apple-oprichter) schreef dit kort voor hij stierf aan alvleesklierkanker op de zeer jonge leeftijd van 56 jaar. Hij heeft de periode voorafgaand aan zijn dood en mede daardoor, er in het bijzonder op gewezen, dat geld alleen niet gelukkig maakt! Google maar eens op de naam Steve Jobs…

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/09/04/groot-en-klein-sterk-en-slim/