Zwervend langs het wildspoor – Deel 30

Vogels kijken in de polder Arkemheen bij Nijkerk…

Voor buitenmensen is dat ook altijd een beleving op zich en zeker de moeite meer dan waard voor vroege vogels zoals wij. Maar vandaag ben ik alleen op pad, omdat Fransien druk doende was met andere zaken.

Daar komt nog eens bij dat dan ook nog weleens hele komische dingen mee kunt maken, maar daarover straks meer… Want voor wie deze oude polder kent, is het altijd een waar genoegen om er rond te zwerven, zeker voor de vogelliefhebbers!

De prachtige polder Arkemheen met het bekende stoomgemaal Arkemheen (Hertog Reijnout) - Foto: ©Fransien Fraanje

De prachtige polder Arkemheen met het bekende stoomgemaal Arkemheen (Hertog Reijnout) – Foto: ©Fransien Fraanje

Zeedijk

Ik rij onderlangs de Zeedijk in de richting van het Stoomgemaal, daar vlakbij is een parkeerplaats, waar ik mijn auto kwijt kan. De naam Zeedijk, heeft volgens mij alles te maken met vroeger, toen het Veluwemeer nog Zuiderzee was. Bij nader onderzoek, verneem ik dat in 1356 de bevolking van Nijkerk, na een reeks zware stormen, vroegen om de aanleg van een zeedijk. En ten tweede, omdat de zeedijk in 1916 voor het laatst doorbrak en een grote overstroming veroorzaakte, wat mede de aanleiding werd voor de Zuiderzeewet. Met de aanleg van de Afsluitdijk en de inpoldering van de Zuiderzee eindigde dus de functie van de zeedijk. (Bron: “Het hoofd boven water” door Wim Hagoort-2018)

Fuut met drie jongen bij zich – Foto: ©Louis Fraanje.

Fuut op schoot

Eerst maar eens even bij het Wiel kijken, zoals het water bij het gemaal heet, daar zit een prachtig Futen echtpaar met drie jongen op het water. Een grappig gezicht om te zien hoe de gestreepte kindertjes gewillig achter hun moeder aanzwemmen en af en toe mocht er eentje op schoot. Nou ja… het bleek wel steeds de kleinste te zijn die zijn twee andere broertjes of zusjes te slim af was. En als ze te opdringerig werden schopte hij ze met zijn pootjes van zich af.

Terwijl moeder de kleine op haar schoot neemt, kijken de andere twee toe - Foto: ©Louis Fraanje

Terwijl moeder de kleine op haar schoot neemt, kijken de andere twee toe – Foto: ©Louis Fraanje

Bijzondere watervogels

Nog een leuke bijkomstigheid was het volgende; terwijl ik heel geconcentreerd de futen met hun jongen aan het fotograferen ben, hoor ik ineens wat gemompel aan de overkant. En zie ik opeens twee heel bijzondere watervogels  tot aan hun middel in een waadbroek in het water staan. Het blijken bekende natuurvrienden van ons te zijn, Aafje van de Braak en zus Eline Schaafsma uit Barneveld, allebei met een camera in hun handen… die op mij gericht wordt.  Even later ontdekte ik ergens rechts ook nog de beide fotografen  Jaap en Bert, wat een grap op deze vroege morgen, maar ook zij waren met het ‘oog’ op de Futen hier naar toe gekomen, om ze op de gevoelige plaat vast te leggen.

Aan de overkant staan de twee bijzondere watervogels tot aan hun middel in het water - Foto: ©Louis Fraanje

Aan de overkant staan de twee bijzondere watervogels tot aan hun middel in het water – Foto: ©Louis Fraanje

En zo werd ik zelf ook even in de lens gevangen – Foto: ©Eline Schaafsma en Aafje van den Braak

Struinen

Een leuke ontmoeting op deze vroege morgen in mei, met gratis een komische ‘noot’ als toegift met vogelaars of vreemde vogels onder elkaar. Dit voorval geeft maar weer eens duidelijk aan, hoe leuk het is om natuurervaringen te kunnen delen met gelijkgestemden.
En na wat heen en weer gepraat te hebben, zwerf ik verder door de polder om eventueel nog wat andere ‘kleurrijke’ vogels in de lens te vangen. Daarover meer in het volgende deel…

Lees ook: Zwervend langs het wildspoor – Deel 31

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/05/28/zwervend-langs-het-wildspoor-deel-30/