Gesteund door het recht streden zij voor de vrijheid

Herdenken en vieren…?

Dit jaar moeten we ‘noodgedwongen’  4 en 5 mei thuisblijven en mogen we in geen geval op de traditionele manier onze vrijheidsstrijders herdenken. “Blijf thuis” is het credo… en nog zo’n mooie “Alleen, maar toch samen”.
O… ja, natuurlijk iedereen luistert heel gedwee, want…..  je weet maar nooit!
En… op dit moment met de coronacrisis is het helaas niet anders, maar  wanneer gaan we afbouwen? Of… zit er misschien  meer achter? Ik als natuurmens, heb dan altijd het gevoel of dat er nog een ‘addertje’ onder het gras zit!
En zo herdenken en vieren we morgen 75 jaar vrijheid, alleen vraag ik mij tegelijkertijd hardop af: “Welke vrijheid?”

Louis eert op zijn manier onze vrijheidsstrijders bij het Mausoleum in Ede - Foto: ©Fransien Fraanje

Louis eert op zijn manier onze vrijheidsstrijders bij het Mausoleum in Ede – Foto: ©Fransien Fraanje

Recht en vrijheid

Omdat wij niet ter plekke onze doden mogen herdenken vandaag, ben ik gisteren samen met Fransien naar het Mausoleum bij ons in Ede gegaan. We hebben ruimschoots de tijd genomen, om op onze eigen manier deze vrijheidsstrijders te eren. Ook hebben wij de namen op de plaquettes nog eens goed gelezen, van hen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.  Op diezelfde lange muur met plaquettes staat helemaal bovenaan met grote letters geschreven:

“GESTEUND DOOR HET RECHT STREDEN ZIJ VOOR DE VRIJHEID!”.

Terwijl ik dit las, kreeg ik ongemerkt een brok in mijn keel en klonken deze woorden mij opeens heel erg ‘vreemd’ in de oren. En… wat voelden wij ons opeens ‘machteloos’ daar bij het Mausoleum, op zo’n moment lijkt ons recht en onze vrijheid ‘oneindig’ ver weg!
Dus… beste mensen, wat is “vrijheid” nog in dit land? Om daar achter te komen hoef je echt niet geleerd te hebben of te zijn… er is van alles gaande in onze maatschappij om die vrijheid aan ‘banden’ te leggen!

.

Recht en plicht

Mede daarom, zullen we met z’n allen moeten blijven strijden voor die vrijheid, hierbij ‘gesteund’ door het ‘recht’. Deze dialoog moet zo ‘eerlijk’ en ‘transparant’ mogelijk gaande gehouden worden en… met alle respect. Die verplichting hebben wij allemaal, tegenover hen die hier in Ede met hun namen in deze muur gekerfd staan en ook al die anderen die hun leven… voor onze vrijheid hebben gegeven!

Den vaderland getrouwe hadden zij hoog in het vaandel:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/05/04/als-we-onszelf-onder-controle-krijgen/