Louis Fraanje wilde vroeger cowboy worden…

 In de rubriek “Op de man af…” in de Barneveldse Krant geeft hij antwoord op talloze vragen…

“Ik wilde cowboy worden, op een ranch in Amerika”

BARNEVELD/EDE – Coronacrisis of niet, Louis Fraanje blijft genieten van de ‘wonderen der natuur’. Bijna dagelijks deelt hij zijn natuurfoto´s met de rest van de wereld.

Leeftijd: 70
Woonplaats: Ede
Burgerlijke staat: Veluwenaar
Beroep: Gehuwd
Vrijwilligerswerk:  Natuurlezingen en scholenbezoek voor de Jac. Gazenbeekstichting.
Hobby’s: Natuur en fotografie.

Hoe voel je je over de coronacrisis die nu gaande is?  Ik heb hierdoor steeds minder vertrouwen in de politiek gekregen.

Welke gevolgen heeft de coronacrisis voor je omgeving? (familie, gezin, thuisfront)
Het is een soort onwerkbare oorlogssituatie.

Hoe ziet een werkdag er nu voor jou uit? We doen nu veel via onze weblog www.de-veluwenaar.nl, maar dat is natuurlijk behelpen

Hoe ga je om met de maatregelen die door de regering zijn genomen? We proberen ons er zoveel mogelijk aan te houden, al valt het niet mee, want er is veel tegenstrijdigheid.
Welke dingen kun je niet meer doen die je eerst wel deed? Mensen gelukkig maken met onze natuurlezingen en presentaties, sociale contacten onderhouden met mensen

Genieten van de kleuren en gezonde geuren in Arboretum Belmonte te Wageningen - Foto: ©Fransien Fraanje

Genieten van de  geuren en kleuren in Arboretum Belmonte te Wageningen – Foto: ©Fransien Fraanje

Wat mis je het meest in deze tijden van sociale isolatie? Warmte en gezelligheid met familie, vrienden en kennissen. En vooral ook, dat je geen fatsoenlijk en eerbiedwaardig afscheid kunt nemen van een dierbare die overleden is, dat vind ik heel erg, want zoiets kun je nooit meer overdoen.

Wat is jouw advies aan de inwoners van de gemeente Barneveld in deze tijden? Dat zij vooral nu hun gezonde verstand moeten gebruiken en zich niet gek moeten laten maken door allerlei berichten in de media, maar proberen de juiste beslissingen te nemen. En… ga vooral naar buiten op je balkon of in je tuintje zitten voor je broodnodige vitamine in de buitenlucht. Dat kan heel goed, als je je maar aan de regels houdt.

Zijn er ook nog positieve dingen die je meeneemt uit deze tijden van crisis? Nou, hiermee is maar weer eens bewezen dat niet alles zomaar ‘vanzelfsprekend’ is.

Wat ga je als eerst doen als alles weer als vanouds is? Doorgaan met waar we mee bezig waren, niets meer en niets minder.

Heb je nog filmtips, boekentips of spelletjestips? De film ‘Mountain Man’ (1976) of ‘Guardian of the Wilderness’ is een waar gebeurd verhaal dat gebaseerd is op het leven van natuurbeschermer Galen Clark(1814-1910), wiens vastberaden inspanningen tegen illegale houtkap hebben geleid tot de oprichting van Yosemite National Park in Amerika.

Fimposter van Guardian of the Wilderness -

Fimposter van Guardian of the Wilderness –

Wat zijn de drie belangrijkste apps op je telefoon? Ik eet liever appels. Maar nu we het er toch over hebben, bijvoorbeeld de App die ze willen ontwikkelen voor de corona, waarmee ze mij straks 24 uur per dag kunnen volgen, is het begin van nog meer verlies van vrijheid. Het startsein voor ‘crowd control’. De kans is groot dat ‘ik’ op heel veel plaatsen niet meer binnen mag komen als de app er komt, want ik ga dat niet doen.

Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen? Een kwajongen die liever naar buiten ging, de natuur in, dan dat hij met zijn neus in de boeken zat.

Wat is uw definitie van geluk? Elke morgen weer gezond op te mogen staan.

Wat is uw slechtste gewoonte? Ik ben soms wat slordig.

Waar geeft u, los van noodzakelijke dingen, het meeste geld aan uit? Ik heb niet zoveel met geld.

Welk tv-programma wilt u niet missen? Eigenlijk kijk ik zo goed als nooit tv, dat is niet aan mij besteed.

Zou weleens een dag willen ruilen met? Mijn inmiddels overleden moeder zei altijd: ‘Als er twee ruilen, moet er één huilen!’.

Wat was tot nu toe uw leukste vakantie? Ooit, jaren geleden in Amerika heb ik met de grote trucks gereden en ben ik ook op bezoek geweest bij de Indianen. Ik heb de grote tegenstellingen gezien tussen arm en rijk. Daarnaast heb ik veel geleerd van de oorspronkelijke bewoners.

Louis Fraanje als trucker voor een Peterbilt in Amerika - Foto: ©Eigen archieffoto

Louis Fraanje als trucker voor een Peterbilt in Amerika – Foto: ©Eigen archieffoto

Wat was als kind uw droomberoep? Als kind wilde ik cowboy worden op een ranch in Amerika. Op een paard over de prairie tussen de koeien in de vrije natuur. Och,het is er nooit van gekomen, maar de vrijbuiter in mij is gelukkig nooit verdwenen.

Wat is uw mooiste jeugdherinnering? Dat ik als kind voor het eerst van mijn leven een pasgeboren reekalfje vond in het bos, dat staat op mijn netvlies gebrand.

Wie is uw grote voorbeeld? De inmiddels overleden schrijver en natuurliefhebber Jac. Gazenbeek (1894-1975), die op een – voor iedereen – begrijpelijke manier over de natuur en cultuur van de Veluwe schreef en zich inzette voor het behoud ervan.

Wat is uw favoriete muziek? Klassieke muziek of een groot zangkoor.

Noem één ding dat mensen waarschijnlijk nog niet van u weten? Laat dat dan ook maar zo blijven, men hoeft ook niet alles te weten, dan blijft het spannend.

Bent u gelovig? Ja, ik geloof in de grote Schepper van deze aarde, die alles zo mooi en goed gemaakt heeft. Daarom vind ik het ook heel jammer dat de mensen er zelf zo’n verschrikkelijke puinhoop van gemaakt hebben. En nu het fout gaat Hem daarvoor als schuldige aanwijzen. Het lijkt wel of de geschiedenis zich telkens weer herhaald en wij er niets van leren.

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Nergens voor als ik lekker lig te slapen, behalve in noodsituaties.

Favoriet eten? Hollandse pot.

5G brengt hogere straling of ‘elektrosmog’ teweeg, waardoor mens en dier volkomen ontwricht raken!

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Barneveld, wat zou u dan als eerste veranderen? In ieder geval geen windmolens in het bos en het onbetrouwbare en onveilige 5G-netwerk niet toestaan, omdat dit nog meer en hogere straling of ‘elektrosmog’ teweeg brengt, waardoor mens en dier volkomen ontwricht raken. En het is totaal overbodig, zoals de KPN zelf al aan heeft gegeven. Ik zou iedere Barnevelder adviseren eens te googelen op 5G is niet oké.

Wat zou u doen met een miljoen? Ik hoef geen miljoen, want geld maakt vaak meer kapot dan je lief is.

Wat is uw grootste ergernis? Als mensen zich anders voordoen, dan ze in wezen zijn. Er is een bekend gezegde: ‘Met de mond belijden en met de daad bestrijden’. 

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Ik blijf gewoon hier, ik heb niets met een onbewoond eiland, ik houd van de natuur, maar ook van mensen!

BronBarneveldse Krant

Mooie waardering voor onze voorzitter!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/04/25/twee-natuurliefhebbers-in-de-barneveldse-krant/