Ooievaarsechtpaar heeft de zaken goed op de rails

Jan van Uffelen

Jan van Uffelen

Barneveldse natuurliefhebber Jan van Uffelen volgt de natuur dichtbij huis…

Jan van Uffelen woont aan de rand van Barneveld in de wijk De Vaarst. Met het uitzicht op de weilanden is het dagelijks genieten van de vele vogelsoorten die de buurtbewoners met een bezoek vereren. Dat varieert van ijsvogels, kieviten, allerlei soorten ganzen…. noem maar op. Zelfs de vos struint wel eens langs de slootrand.

En wat het nog leuker maakt, is dat diverse buren dezelfde interesse hebben in de natuur en dat zij elkaar spoedberichtjes sturen als er weer iets bijzonders is te zien.

*********************************************************************************************************************

Ooievaars op bovenleidingmast

Nabij de Harselaartunnel in Barneveld heeft een ooievaarsechtpaar op de bovenleidingmast een nest gebouwd. De beide vogels zitten daar 1e klas en kunnen er ideaal de passerende treinen spotten.
Zes masten verderop is een tweede echtpaar ook al druk bezig met de bouw van een identieke kraamkamer. Waarschijnlijk sporen ze elkaar aan en geven de hoogspanningskabels ze een extra kick.

De beide ooievaarsnesten op de bovenleidingsmasten – Foto: ©Jan vanUffelen

Voorbij razende trein

Grappig om te zien hoe de ooievaars elkaar steeds begroeten met een uitgebreid geklepper en bijpassende houding. Ze zijn uiterst beleefd en zo te zien heel gek op elkaar. Als de trein uit Apeldoorn voorbij raast blijven de ooievaars beiden op het nest. Maar als de trein uit Amersfoort pal onder hen door dendert, wordt dat het mannetje toch te gortig en gaat hij er even vandoor. Mevrouw weet van geen wijken en broedt rustig door.

Mannetje ooievaar gaat er vandoor, maar mevrouw ooievaar blijft zitten – Foto: – Foto: ©Jan vanUffelen

Snavel open

Binnen no time is meneer echter weer terug en zelfs na zo’n korte afwezigheid begroeten de dieren elkaar weer uitgebreid. Af en toe moet het mannetje toch voor eten gaan zorgen en scharrelt hij rond in het nabijgelegen weiland. Ondertussen wordt ondanks het warme weer doorgebroed en duidelijk is dat het vrouwtje het erg warm heeft boven op die mast. Ze zit er steeds met de snavel open naar lucht te happen.

Af en toe gaat de snavel open..

Af en toe gaat de snavel open om naar  lucht te happen ..

Het mannetje zoekt voedsel - Foto's: ©Jan vanUffelen

Het mannetje zoekt voedsel – Foto’s: ©Jan vanUffelen

 

 

 

 

 

 

 

Binnen no time is meneer ooievaar echter weer terug op het nest –  Foto: ©Jan vanUffelen

Goed op de rails

Na een half uur komen er weer twee treinen aanstormen en moet mevrouw Ooievaar hopen dat het allemaal goed gaat met dat geweld onder haar. Ja, hè hè…., die is weer voorbij. Het oogt allemaal heel gevaarlijk, maar het lijkt er op dat het echtpaar de zaken goed op de rails heeft.

Het ooievaarsnest zit hoog en droog op de bovenleidingsmast -  Foto: ©Jan vanUffelen

Het ooievaarsnest zit hoog en droog op de bovenleidingsmast –  Foto: ©Jan vanUffelen

Druk in de weer

Overal zijn vogels druk in de weer met het bouwen van nesten of het af- en aanslepen van voedsel.
De ene vogel heeft een langere broedtijd nodig dan de ander en het is elk jaar weer een opgave om nageslacht op de wereld te zetten en te beschermen tegen rovers.

Het doet me ook weer denken aan een spreuk die ik zag aan de wand bij een bekende Barneveldse pluimveehouder en die vooral nu toepasselijk is met al dat (soms overdreven) nieuws over het Coronavirus:
“Broedt niet te lang op zorgen, want dan komen ze uit.”

Tekst en foto’s:  ©Jan van Uffelen 

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk hier het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/04/15/ooievaarsechtpaar-heeft-de-zaken-goed-op-de-rails/