De eekhoorn laat zich weer zien – Deel 2

Eekhoorn blijft in de buurt rondhangen

Ongemerkt was hij dan toch weer teruggekomen, nadat hij de vorige keer zich heel even had laten zien. Lees meer…
Een beetje onopvallend zat de eekhoorn op de grond tussen de bladeren te wroeten, blijkbaar had hij op die bepaalde plek een aantal eikels ontdekt en die werden vakkundig gepeld en naar binnen gewerkt. Deze eekhoorn heeft wat meer grijs in zijn bruine vacht dan de vorige gast, dit zou erop kunnen wijzen dat deze wat ouder is. Maar goed… wat maakt het uit, ze zijn er weer en dat is voor ons natuurlijk het allerleukste, want het zijn nou eenmaal grappige klauteraars, waar wij veel kijkplezier aan beleven.

De eekhoorn heeft een aantal eikels ontdekt - Foto: ©Louis Fraanje

De eekhoorn heeft tussen de bladeren een aantal eikels ontdekt – Foto: ©Louis Fraanje

De eikels worden vakkundig gepeld en naar binnen gewerkt - Foto: ©Louis Fraanje

De eikels worden vakkundig gepeld en naar binnen gewerkt – Foto: ©Louis Fraanje

Dorst

Zo werd in een rap tempo de ene na de andere eikel naar binnen gewerkt, dat gaat zo snel, je zou bijna denken dat z’n leven ervan afhangt en misschien is dat ook wel zo, want er zijn altijd kapers op de kust.
Dan opeens zit hij even heel stil om zich heen te kijken en sprint in de richting van het drinkbakje dat voor de vogels bestemd is, maar dat maakt de eekhoorn niets uit, hij heeft blijkbaar dorst gekregen van al die eikels. En even later slurpt hij lekker van het ijskoude water, waar nog een heel klein laagje ijs op ligt van de afgelopen nacht.

En even later slurpt hij lekker van het ijskoude water - Foto: ©Louis Fraanje

En even later slurpt hij lekker van het ijskoude water – Foto: ©Louis Fraanje

De eekhoorn gaat weer verder op zoek naar iets eetbaars - Foto: ©Louis Fraanje

De eekhoorn gaat weer verder op zoek naar iets eetbaars – Foto: ©Louis Fraanje

Dagelijks voedsel

Tjonge… wat is zo’n beestje toch ijverig, onophoudelijk krabt en graaft hij in de grond om te kijken of er nog iets eetbaars te vinden is. Hij voedt zich voornamelijk met plantaardig materiaal als eikels, noten en zaden van sparren en dennen. Verder eten ze knoppen, paddenstoelen, stukken boomschors, en soms dierlijk materiaal, als insecten, eieren en zelfs jonge vogels, ook eten ze aarde om mineralen binnen te krijgen. De eekhoorn eet dagelijks vijf procent van zijn lichaamsgewicht aan voedsel.

Onophoudelijk krabt en graaft hij in de grond om te kijken of er nog iets eetbaars is - Foto: ©Louis Fraanje

Onophoudelijk krabt en graaft hij in de grond om te kijken of er nog iets eetbaars is – Foto: ©Louis Fraanje

Geen winterslaap

Net als veel andere knaagdieren leggen eekhoorns wintervoorraden aan. De eekhoorn houdt geen winterslaap, maar wel een winterrust: bij gure dagen houdt hij zich in zijn nest verborgen en op betere dagen bezoekt hij ‘s ochtends zijn wintervoorraad die hij op diverse plaatsen aanmaakt.

Halverwege blijft hij even hangen en kijkt een tijdje omhoog, net of hij iets ontdekt heeft...- Foto: ©Louis Fraanje

Halverwege blijft hij even hangen en kijkt een tijdje omhoog, net of hij iets ontdekt heeft – Foto: ©Louis Fraanje

Iets ontdekt

Een tijdlang zitten we zo ‘eerste rang’ te genieten van de eekhoorn, die druk bezig is om zijn of haar dagelijkse kostje bij elkaar te zoeken, want… het wil buiten nog niet echt voorjaar worden.  De vele regendagen ‘rijgen’ zich aaneen, met zo heel af en toe een beetje zonneschijn, zoals vandaag en dan is ook de eekhoorn actief. Maar… dan rent hij naar de dichts bijzijnde boom en klimt erin, halverwege blijft hij even hangen en kijkt een tijdje omhoog, net of hij iets ontdekt heeft… maar wat…?

Lees ook: De eekhoorn laat zich weer zien – Deel 3

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/03/18/de-eekhoorn-laat-zich-weer-zien-deel-2/