Willem Souverijn een natuurschilder met passie – Deel 1

Portret Natuurschilder Willem Souverijn - Copyright Louis Fraanje

Natuurschilder Willem Souverijn

Hij noemt het zelf  ‘fotografisch fijnschilderen’

Als Fransien en ik op bezoek gaan bij Willem Souverijn in Rijnsburg, is het eerste wat opvalt bij binnenkomst, een schilderij met daarop een prachtig paard, alles tot in detail met penseel en verf op het doek gezet. Een waar kunstwerk dat zo levensecht is, waarbij je het gevoel krijgt of hij zo naar je toe komt lopen.

Boeiend verteller

Eenmaal binnen raak je niet alleen onder de indruk van zijn prachtige creaties, maar ook door de mooie en soms emotionele verhalen erachter. Want hij is niet alleen een begenadigd schilder, maar ook een boeiend verteller. Willem Souverijn (48) geboren in het ziekenhuis te Leiden, maar opgegroeid in Rijnsburg, is getrouwd met Emilia en ze hebben twee zoons Dennis en Niels.

Ook Fransien is zeer onder de indruk van Willem Souverijn zijn schilderkunst - Foto: ©Louis Fraanje

Ook Fransien is zeer onder de indruk van Willem Souverijn zijn schilderkunst – Foto: ©Louis Fraanje

Laatbloeier

“Eigenlijk ben ik een laatbloeier” zegt hij, “want in principe ben ik pas zo’n tien jaar geleden begonnen met schilderen”. Maar, … na zijn allereerste creatie, raakte hij er zo aan verknocht dat er vele schilderwerken van zijn hand zijn verschenen, de ene nog mooier dan de andere.

Wild zwijn op hout – Beeld: ©Willem Souverijn

Wilde zwijnen

Als we hem vragen, hoe het komt dat hij pas op latere leeftijd is begonnen met schilderen, antwoord Willem lachend: “Dat was tijdens de vakantie op de Veluwe, toen ik met mijn gezin een boswandeling maakte. Dat was een aparte ervaring. Op een gegeven moment dacht ik in de verte twee honden te zien. Maar mijn zoon Dennis had het beter gezien, want het bleken wilde zwijnen te zijn!”

Eigen weg

Dat was voor Willem eigenlijk de eerste aanzet tot het schilderen van dieren. “Ik ben gaan kijken hoe andere natuurschilders het deden en besloot om op schilderles te gaan bij een Veluwse natuurschilder, om daar de kneepjes van het vak goed onder de knie te krijgen. Om vervolgens na enkele jaren mijn eigen weg te gaan!”

Willem Souverijn laat even zien hoe hij zo'n prachtig hert aan het doek toevertrouwd - Foto: ©Louis Fraanje

Willem Souverijn laat even zien hoe hij zo’n prachtig hert aan het doek toevertrouwd – Foto: ©Louis Fraanje

Een vos - Beeld: Willem Souverijn

Een vos – Beeld: ©Willem Souverijn

Natuur en dieren

Willem Souverijn schildert hoofdzakelijk de natuur in haar vele gedaanten, landschappen, bloemen en planten, waarbij de dierenwereld en dan met name op de Veluwe, zijn voorkeur hebben. Vanaf een foto laat hij de dieren – als het ware – op het doek tot leven komen.

Perfectionist

Hij noemt zichzelf een perfectionist: “Ik wil alle kleuren zo echt en zo natuurlijk mogelijk benaderen, wat soms ook tegelijkertijd heel erg lastig kan zijn, want ik ben niet gauw tevreden” lacht hij.

Als wij aan hem vragen, hoe hij zichzelf ziet als kunstenaar en wat zijn techniek inhoudt, krijgen we als antwoord: “Fotografisch fijnschilderen!”

Hij werkt vooral met olieverf en in de loop der jaren heeft hij al menig natuurkunstwerk het licht doen zien, soms in opdracht en anderszins voor de eigen collectie.

Olieverfschilderij gemaakt van een edelhert tijdens de bronst - Beeld: Willem Souverijn

Olieverfschilderij gemaakt van een edelhert tijdens de bronst – Beeld: ©Willem Souverijn

Afrikaanse buffel - Beeld: Willem Souverijn

Afrikaanse buffel – Beeld: ©Willem Souverijn

Natuurtalent 

Afrikaans meisje - Beeld: Willem Souverijn

Afrikaans meisje – Beeld: ©Willem Souverijn

Dat Willem Souverijn zeker talent heeft, bleek voor enkele jaren terug tijdens de Oranje-Expositie in De Burcht te Rijnsburg, waar hij de eerste prijs behaalde met een schilderstuk getiteld: “Afrikaans meisje”.

En daarnaast ook een Afrikaanse buffel geschilderd op doek met olieverf, 40 x 60 cm. Een prachtig mooi dier die probeert te overleven in de wildernis van Afrika, met alle gevaren van dien.

De 1e prijs in Rijnsburg

De 1e prijs in Rijnsburg- Foto: ©Willem Souverijn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goed doel

Willem Souverijn zelf hierover: “Al enige tijd liep ik met het idee rond om wat te doen voor kinderen in Afrika. Ik dacht bijvoorbeeld aan het bouwen van een school of meewerken aan andere projecten, maar het in praktijk brengen daarvan dat lukte niet. Toch bleef het idee maar in mijn hoofd ronddwalen, totdat ik op een gegeven moment in contact kwam met een arts die regelmatig namens de Morongoro Support Foudation naar Tanzania ging, om daar medische zorg te geven in het St. Kizito Hospital.

We kwamen aan de praat, hij liet me wat foto’s zien die hij daar in Tanzania gemaakt had. En op het moment dat ik de foto van het Afrikaanse meisje in de sloppenwijk van Tanzania  zag, was mijn idee geboren om er een schilderij van te maken. Toen ik dit tegen de arts vertelde, was hij meteen enthousiast.”

En zo begon hij te schilderen op een doek van 60 x 90 cm met olieverf om later geveild te worden voor het goede doel in Tanzania. De totstandkoming van het schilderij heeft alles bij elkaar drie maanden geduurd. En als kroon op zijn werk, behaalde Willem Souverijn ook nog de 1e prijs van de lekenjury bij de Oranje Expositie in 2018 te Rijnsburg.

Lees ook: Willem Souverijn, natuurschilder met passie – Deel 2 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/03/05/willem-souverijn-een-natuurschilder-met-passie-deel-1/