Maancyclus, morgenrood en avondrood…

Zaterdag 1 februari 2020  om 20.30 uur was het “Eerste kwartier”

De maan geeft zelf geen licht, maar weerkaatst het licht van de zon. Doordat de maan nooit stilstaat, verandert ze steeds van plaats ten opzichte van de zon en van de aarde. Het deel van de maan dat het zonlicht opvangt en spiegelt, kunnen we op aarde zien. Bij wassende maan is dat eerst het rechter deel, dan de hele maan en bij afnemende maan het linkergedeelte. Een maancyclus duurt ruim 29 dagen; dit is de tijd die de maan nodig heeft om één ronde om de aarde af te leggen.

Zaterdag 1 februari om 20.30 uur is het "Eerste kwartier" - Foto: ©Louis Fraanje

Zaterdag 1 februari om 20.30 uur is het “Eerste kwartier” – Foto: ©Louis Fraanje

Volle maan

In deze nacht van zaterdag 8 februari 2020 stond om 23.03 uur de maan vol aan de nachtelijke hemel. Volle maan dus en ook kwamen er af en toe woeste wolkenflarden voorbij, maar tussendoor was hij weer goed zichtbaar. Het blijft gewoon heel bijzonder om de maan – met de telelens – van zo dichtbij te bekijken. En dan tegelijkertijd te bedenken dat de afstand van de maan tot de aarde 384.400 km is, onvoorstelbaar!

 

Zaterdag 8 februari 2020 stond om 23.03 uur de maan vol aan de nachtelijke hemel - Foto: ©Louis Fraanje

Zaterdag 8 februari 2020 stond om 23.03 uur de maan vol aan de nachtelijke hemel – Foto: ©Louis Fraanje

Morgenrood

Zondag 9 februari 2020 ‘s morgens om 07.57 uur kleurde de hemel ‘vlammend’ rood en de weerberichten waren niet rooskleurig, maar dit was in ieder geval een schitterend gezicht! Vol bewondering en respect voor de Schepper van al dit moois, hebben Fransien en ik naar dit prachtige natuurverschijnsel staan te kijken.

Het natuurverschijnsel als morgenrood en avondrood is al zou oud als de wereld, want in de bijbel lezen we in Mattheus 16 vers  2-3: „Als het avondrood geworden is zegt gij: Schoon weder, want de hemel is rood. En des morgens: Heden onweer want de hemel is droevig rood”.

Zondag 9 februari 2020 's morgens om 07.57 uur kleurde de hemel 'vlammend' rood - Foto: ©Louis Fraanje

Zondag 9 februari 2020 ‘s morgens om 07.57 uur kleurde de hemel ‘vlammend’ rood – Foto: ©Louis Fraanje

Morgenrood, water in de sloot

Bij het natuurverschijnsel morgenrood en avondrood kennen wij de volksspreuk: “Morgenrood, water in de sloot” en “Avondrood, mooi weer aan boord”.  In beide gevallen hebben wij met lichtbreking te maken. Wanneer ‘s morgens de zon opkomt, dan moeten de lichtstralen van de zon een lange weg afleggen door de onderste laag van de atmosfeer. Wanneer deze atmosfeer tot op enige hoogte al zeer vochtig is als gevolg van fijne waterdruppels, dan worden enkele kleuren van het zonlicht onderschept en dringt de kleur rood het meest door. In dit geval blijkt er die dag zeker een kans van tachtig procent te zijn dat het gaat regenen.

Zondag 9 juni 2019 tijdens het avondrood komt er een hele zwerm vogels langs vliegen - Foto: ©Louis Fraanje

Zondag 9 juni 2019 tijdens het avondrood komt er een hele zwerm vogels langs vliegen – Foto: ©Louis Fraanje

Avondrood, mooi weer aan boord

Avondrood blijkt zich voornamelijk voor te doen na zonnige, rustige, droge dagen. Overdag is er door warme opstijgende lucht een fikse hoeveelheid stof in de atmosfeer gekomen. Deze stofdeeltjes dalen tegen zonsondergang, omdat dan ook vaak de wind afneemt. Wat zien wij nu? De zonnestralen worden nu niet door een vochtige atmosfeer in de ochtend, maar door de fijne stofdeeltjes gebroken. De kleur rood gaat domineren. Nu echter niet als gevolg van vochtige, maar aan de avond van die dag juist zeer droge lucht. De kans is groot dat het de volgende dag opnieuw een mooie dag zal gaan worden. Vandaar de opmerking “Avondrood, mooi weer aan boord”.

Bron: Weerbespiegelingen door Jan Hendrik Pelleboer (1924-1992)

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/02/10/maancyclus-en-morgenrood/