Verhalen en anekdotes van de Veluwezoom- Deel 2 – Slot

Hoe komt men aan de naam Imbosch?

Puzzelwoord voor honingbij is “Imme”. Vandaar de naam Imbosch. Deze bestond aan het begin van de vorige eeuw grotendeels nog uit heide. Bij aanvang van de bloeimaand in augustus brachten de Veluwse keuterboertjes uit Laag-Soeren, Eerbeek, Loenen e.o. -om bijen-honing te oogsten- vele honderden, wellicht zelfs duizenden van pijpenstrooi- of roggestro gevlochten bijenkorven met paard en platte-wagen naar het “Bijenbosch”. De naam is verbasterd tot: Imbos(ch).

De toenmalige bijenkorven zijn geleidelijk na de 2e - wereldoorlog vervangen door praktische bijen-kasten - Foto: ©Ton Heekelaar

De toenmalige bijenkorven zijn geleidelijk na de 2e – Wereldoorlog vervangen door praktische bijenkasten – Foto: ©Ton Heekelaar

De commerciële luchtballonvaart

De eigenaar/piloot van de luchtballon was ingehuurd door de staf van de algemeen bekende Bussink/Deventer/Koek-fabriek en aardappel producent AVIKO te Steenderen. Het is kennelijk een goed gebruik om zakenrelaties met een ballonvaart te fêteren. Volledigheidshalve: Toevalligerwijze heb Jan Coldewey (geen ballon passagier) als directeur van genoemde koekfabriek een aantal jaren voordien (tussen 1965 – 1977) leren kennen in de Onzaligebossen als een gepassioneerd- en weidelijk zwijnenjager. Bij zijn “jachtvrinden” staat hij algemeen bekend als: “Jan Koek”……

Schilderij wildzwijn in volle run door sneeuwlandschap - ©kunstschilder P. Dijken.

Schilderij wildzwijn in volle run door sneeuwlandschap – Afbeelding: ©kunstschilder P. Dijken.

Hindernissen voor de luchtballon crew

In die tijd (omstreeks 1985) stond de mobiele telefoon nog in de kinderschoenen. Als men toen al reeds de beschikking over een mobieltje had, dan had men bij mijn voormalige afgelegen woning in de Imbosch met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid toch geen bereik. Derhalve poogde de piloot -met de portofoon- verbinding te zoeken met de crew van de ophaalploeg. Ook geen bereik, niks/nada. Uiteindelijk werd vriendelijk verzocht van onze huistelefoon gebruik te mogen maken. Dat was uiteraard geen bezwaar. Omdat wij toch op de ballon-ophaal-crew moesten wachten, hebben wij gelijk als een goed gastheer betaamd, het gehele ballon-gezelschap in onze jachtkamer uitgenodigd voor een kop koffie.

Het was inmiddels aardedonker geworden toen eindelijk de totaal verdwaalde ophaal-crew kwam opdagen. Vervolgens werd de reeds opgevouwen ballon met mand en toebehoren met vereende krachten in het aanhangwagentje geladen. Na hartelijke dankbetuigingen heb ik met mijn dienstjeep het ballon-gezelschap -via het bosgebied- naar de bewoonde wereld uitgeleide gedaan . Dan was ik in ieder geval van rust in het terrein verzekerd i.p.v. weer een rond dolend ballon gezelschap! Pfffff,…… deze “werkbon” kon ook weer afgevinkt…….

Afbeelding hierboven: Nog een kaartje van een gedeelte Nationaal Park Veluwezoom, in beheer- en eigendom van Vereniging Natuurmonumenten. Bij de kleine V op de grens van bosvak Boersbos is de geelkleurige luchtballon met de reclametekst van papier fabriek “De Hoop” te Eerbeek, pal voor de toenmalige jachtopzichterswoning van de familie Heekelaar in 1985 geland. Ter attentie: rechtsonder kaartje staat een maatbalk. Handig tijdens overzicht afstanden.

Nabrander tot slot

Precies weten doen we het niet meer, doch binnen een week na het ballonavontuur, verschenen onafhankelijk van elkaar twee ballonpassagiers aan de deur met een attentie. Hierbij werd nogmaals hun oprechte excuses aangeboden voor de ontstane overlast en duizendmaal dank voor de hand en spandiensten na de landing.

De één overhandigde namens de Deventer Koekfabriek een prachtige beschilderde blikken “VIP-koektrommel” gevuld met een assortiment aan mini koek-producten. De ander kwam namens een bekende Nederlandse aardappelproducent met een doos, gevuld met een assortiment zakjes aardappel producten. Die geste in dank aanvaard. Hiervan hebben we nog geruime tijd heerlijk zitten smikkelen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/02/04/verhalen-en-anekdotes-van-de-veluwezoom-deel-2-slot/