Verhalen en anekdotes van de Veluwezoom – Deel 1

Een “Vreemde vogel” in het veld…

Toen ik onlangs samen met mijn vrouw -thuis- aan de koffie zat, bracht zij het verhaal over die “Vreemde vogel” ter tafel. Volledigheidshalve vermeld: Die “Vreemde vogel” kwam omstreeks 1985 pal voor ons toenmalige woonboerderijtje, gelegen midden in de Imbosch, vrij plotseling uit de lucht vallen.

Tijdens de vorige eeuw- hebben wij daar in de jachtopzichterswoning (bouwjaar 1835) gelegen aan de “Lange-Juffer”, van het Nationaal Park Veluwezoom, een kleine twintig jaar gewoond (van 1971 tot 1989). Gelukkig is het bij die ene “vreemde vogel” gebleven. Waarom -gelukkig- vraagt u zich onwillekeurig af? Dat zal ik proberen uit te leggen……..

De voormalige jachtopzichterswoning (bouwjaar 1835) waar Ton & Jozephien Heekelaar met beide kinderen hebben gewoond (van 1971 tot 1989) is gelegen aan de Lange-Juffer midden in de Imbosch van het Nationaal Park Veluwezoom. Schilderij is een winteraanzicht van de jachtopzichters woning. Door kunstschilder P. Dijken in 2015 vervaardigd n.a.v. een foto omstreeks 1985 – ©kunstschilder P. Dijken

Plotseling dook een donkere schim op uit het luchtruim

Op die bewuste na-zomeravond omstreeks 1985 begon het reeds te schemeren, alsmede de “mythische Witte Wieven” waagden voorzichtig hun eerste dans. Dat kon worden gerelateerd aan de opkomende grondnevel! Gevolg dat vanaf de voorzijde van onze woning de contouren van het ca. 1 ha -voormalige- kleinschalige Veluwse keuterboeren bouwlandje vervaagde (Thans bij de huidige bewoners als paardenweitje in gebruik).

Plotseling was een luid gesis, samen met een verhoogd volume (mensen)-stemmen hoorbaar! De richting van het geluid werd getaxeerd dat het van achter het aangrenzende oude dennen-bosvak van “Boersbos” vandaan kwam.

Na enige tijd zagen wij uit die richting een onregelmatige wazige vuurbal, gekoppeld aan een heel grote donkere schim, tergend langzaam uit het luchtruim op doemen. Het bleek een heel grote hete-lucht-ballon met een aantal personen in een rieten mand die onder aan de ballon bungelde. De piloot zette zijn ballonvaartuig tussen een haag van hoge bomen pal voor onze woning aan de grond.

Noot: Of het geluk- of ballon- vaardigheid van de piloot was, konden wij niet beoordelen. In ieder geval stond zonder ongelukken de mand met passagiers heelhuids aan de grond.

Onze beide kinderen van tien en acht jaar oud, registratie: PH-PAK keken in eerste instantie de kat uit de boom van hetgeen zich in hun achtertuin afspeelde.

Maaaar……….vervolgens om maar niets van het avontuur te willen missen, renden zij in gezwinde spoed naar de geelkleurige ballon. Spoedig stonden zij met hun neus vooraan en keken met verbazing- en ontzag naar het grote gevaarte.

Een hap uit de wandelkaart NM van het Nationaal Park Veluwezoom. Vereniging Natuurmonumenten is eigenaresse/beheerder van die gronden. Bij het vierkante stipje Dienstwoningen Natuurmonumenten gelegen aan de Lange Juffer is de luchtballon met zijn passagiers omstreeks 1985 pal voor de oude jachtopzichterswoning grens Boersbos geland . (Zie hieronder).

Minder prettige praktijk ervaringen

Tijdens mijn arbeidzame leven in het faunabeheer heb ik bij herhaling in de praktijk minder prettige ervaringen met de ballonvaart ervaren. Indien de piloot van een (te) laag vliegende hete luchtballon -om weer hoogte te winnen- boven een natuurgebied met grofwild of een weiland met vee, de gasbrander open trok, edelherten en runderen volledig in paniek raakten. De vluchtende dieren liepen daarbij herhaaldelijk de prikkeldraad en stroomdraad afrasteringen finaal tegen de grond. Dat hierbij letsel ontstond zal niemand zich over verbazen! . Kortom, de commerciële ballonvaart (lees: ter eigen eer en glorie) veroorzaakte in die tijd regelmatig de nodige onrust, dierenleed en landbouwschade. Hierbij wil ik nadrukkelijk een lans breken voor de goedwillende ballonvaarders die zich wel keurig aan de regelgeving houden………

Roodwild in paniek op zoek naar een veilig dagverblijf – Foto:©Ton Heekelaar.

Roodwild in paniek op zoek naar een veilig dagverblijf – Foto:©Ton Heekelaar

Lees ook: Verhalen en anekdotes van de Veluwezoom- Deel 2 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/02/03/verhalen-en-anekdotes-van-de-veluwezoom-deel-1/