“Mountain Man” – Bewaker van de wildernis…

Een moedige strijd van één man tegen de agressieve houtkap van de gigantische en zeldzame bossen

De film “Mountain Man”(1976) of “Guardian of the Wilderness” is een waar gebeurd verhaal dat gebaseerd op het leven van de bekende natuurbeschermer Galen Clark(1814-1910), wiens vastberaden inspanningen mede ertoe hebben geleid tot de oprichting van Yosemite National Park in Amerika.

Filmposter van de film “Mountain Man” – “Guardian of the Wilderness” uit 1976

Tegenslag en bemoediging

Wanneer bij Galen Clarck de diagnose ‘terminale tuberculose’ wordt vastgesteld en hij teleurgesteld is, dat hij niets belangrijks heeft bereikt met zijn leven, besluit Clark naar de bergen van Californië te reizen, om daar uiteindelijk te sterven.

Maar na het overleven van een reeks gevaarlijke tegenslagen, waaronder een bemoedigende ontmoeting met de beroemde ontdekkingsreiziger en natuurbeschermer John Muir, herwint hij zijn geest.
Hierdoor geïnspireerd, begint hij een moedige strijd tegen de agressieve houtbedrijven die dreigen het zeldzame en kostbare bos van gigantische sequoia’s te kappen.

Zijn strijd om de wildernis te redden brengt hem eerst naar Sacramento, en vervolgens naar Washington, DC, waar hij president Abraham Lincoln kon overtuigen van het algemeen belang, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor de oprichting van het National Park System.

In enkele jaren tijd ontwikkelde Clark zich tot een voorvechter voor de bescherming van wat later Yosemite National Park zou worden. In 1864 ondertekende president Abraham Lincoln de wet die de Yosemite Valley en de Mariposa Grove aan de staat Californië schonk. Het gebied zou niet opengesteld worden voor bebouwing, maar zou als openbaar recreatieoord dienen. Het geheel diende beheerd te worden door een parkopzichter of guardian. Galen Clark was de logische keuze en vanaf 1866 diende Clark in die functie.

Bron:  Wikipedia

********************************************************************************************************************

OPROEP

Wie kent deze film “Mountain Man” oftewel  “Guardian of the Wilderness” uit 1976 nog? Een prachtige film die gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal. Ik heb deze film ooit gezien op de Nederlandse televisie onder de titel: “De man in de bergen” en ik moet zeggen dat het verhaal en de beelden enorm veel indruk op mij gemaakt hebben en mij altijd zijn bijgebleven!

De bekende Amerikaanse filmacteur Denver Pyle(1920-1997)  vertolkte op voortreffelijke wijze de hoofdrol in de persoon van Galen Clark in deze film, waarbij ook de bekende natuurbeschermer John Muir door John Dehner(1915-1992) uitgebreid in beeld werd gebracht!

Nu ben ik op zoek naar deze film, die ook ooit op VHS-Video en later op DVD is verschenen!

Wie o wie kan mij helpen?  –  Reactie op: info@de-veluwenaar.nl

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk hier de trailer:

*********************************************************************************************************************

Natuurbeschermer Galen Clark

Galen Clark (Shipton, nu Danville (Quebec), 28 maart 1814 – Oakland (Californië), 24 maart 1910) was een Canadees-Amerikaans natuurbeschermer.

Hoewel hij niet de eerste Europese Amerikaan was die de Mariposa Grove van reuzensequoia’s (Sequoiadendron giganteum) in Californië aanschouwde – zoals vaak beweerd wordt – speelde hij wel een cruciale rol in de beschrijving, bekendmaking en bescherming van de bomen en van Yosemite National Park.

Nadat de Mariposa Grove in 1864 onder het beheer van de staat kwam te staan, werd Clark aangesteld als parkopzichter of guardian. Hij diende in die positie gedurende 24 jaar.

In 1906 werd de Grove aan het in 1890 opgerichte Yosemite National Park toegevoegd.

Meer info:  Galen Clarck

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/01/13/mountain-man-bewaker-van-de-wildernis/