Herfst in al haar schoonheid – Deel 3

We blijven dwalen in de kleurrijke herfstbossen…

Enkele dagen geleden zwierven wij door het kasteelbos van Landgoed Stoutenburg en genoten van de prachtige herfstkleuren. Er staan daar schitterende oude bomen zoals oa. de twee oude eiken met de naam Adam en Eva.  Daarnaast  ontdekten wij ook een hele aparte vergroeiing aan een beukenboom in het bos.

Mooi kleurenspel bij het bruggetje op Landgoed Stoutenburg - Foto: ©Louis Fraanje

Mooi kleurenspel bij het bruggetje op Landgoed Stoutenburg – Foto: ©Louis Fraanje

Het bruggetje, nu vanaf de andere kant gefotografeerd - Foto: ©Louis Fraanje

Het bruggetje, nu vanaf de andere kant gefotografeerd – Foto: ©Louis Fraanje

Twee handen

Natuurkenner Gerrit de Graaff - Foto: ©Louis Fraanje

Natuurkenner Gerrit de Graaff – Foto: ©Louis Fraanje

Het leken wel twee grote handen die de stam omarmden en als het ware vasthielden. Maar… wat zou het betekenen? Zou hij misschien ooit geënt zijn of iets dergelijks, maar dat kun je er helemaal nergens in terugvinden, want het lijkt één en dezelfde beukenboom, beetje vreemd is het wel.

We vroegen het aan onze natuurvriend Gerrit de Graaff uit Barneveld en hij beantwoorde onze vraag als volgt:

“Deze beuk op het landgoed Stoutenburg kennen wij al jaren. Nee, het is geen entplaats. Het is een spontane goedaardige cel-woekering. De beuk heeft er geen last van. De beuken zijn trouwens overal gehuld in herfstkleuren. Prachtig, we gaan er veel op uit. Het gaat jullie goed. Wij doen ons best…”

Het leken wel twee grote handen die de stam vasthielden - Foto: ©Louis Fraanje

Het leken wel twee grote handen die de stam vasthielden – Foto: ©Louis Fraanje

Aan de achterkant zag het er iets anders uit – Foto: ©Louis Fraanje

Aan de achterkant zag het er iets anders uit – Foto: ©Louis Fraanje

Adam en Eva

Op het Landgoed Stoutenburg staan twee oude eiken, die volgens mijn vriend en natuurkenner Gerrit de Graaff uit Barneveld; “Alle andere oude bomen in de Gelderse Vallei overtreffen!” zo schrijft hij in zijn prachtige boek ‘Natuurgeheiomen'(1978). En nog altijd is het zo, als je in de omgeving van Achterveld of Hoevelaken  naar ‘Adam en Eva’ vraagt, weten vooral de echte natuurliefhebbers je direct te verwijzen naar deze oude reuzen.

De twee oude eiken met links Eva en rechts Adam – Foto: ©Louis Fraanje

De twee oude eiken met links Eva en rechts Adam – Foto: ©Louis Fraanje

De naam 'Eva' is niet zomaar gekozen – Foto: ©Louis Fraanje

De naam ‘Eva’ is niet zomaar gekozen – Foto: ©Louis Fraanje

Leeftijd

De leeftijd van Adam en Eva wordt geschat op 300 tot 400 jaar oud. Beide bomen hebben al het nodige aan boomchirurgisch en boomverzorgend werk te verduren gehad. In de jaren ’80 zijn de bomen behandeld door een boomchirurg die een waar kunstwerk aan staalankers in Adam heeft verwerkt. Een van de zware zijarmen hangt laag over de grond en is gestut. Beide bomen zijn verankerd met roestvrijstalen kabels in een fundering in de grond om de stabiliteit te kunnen waarborgen.  (Met dank aan Gerrit de Graaff.)

Lees ook: Herfst in al haar schoonheid – Deel 4

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/11/21/herfst-in-al-haar-schoonheid-deel-3/