Struinen door de Waterleidingduinen – Deel 8 – Slot

De laatste loodjes wegen het zwaarst… 

Voordat we opbreken en weer verder zwerven in de richting van de uitgang bij ‘Panneland’, gaan Fransien en ik er nog eens even goed voor zitten en legt Nel Vlieland het tafereel vast op de gevoelige plaat.  Eventjes ‘uitpuffen’ van de lange- maar mooie wandeling met onze natuurvrienden, door een schitterend gebied.
Nel Vlieland is ook degene die voorstelt om het laatste stuk dwars door een gebied met veel oude- en krom vergroeide bomen te struinen, het zal wel wat hobbels geven onderweg, maar – ondanks dat – is dit een geweldig stukje ruige natuur.

Louis en Fransien ergens op een rustig plekje in een duinvallei – Foto: ©Nel Vlieland

Schitterende oude bomen…

… en nog meer – Foto’s: ©Louis Fraanje

Nel Vlieland wist nog wel een paadje ‘binnendoor’ , wat een gehobbel – Foto: ©Louis Fraanje

Kruipen en sluipen

Zoals ik al vertelde, geeft dit stukje ‘binnendoor’ de natuurliefhebber echt een beetje het ‘oergevoel’, alleen al de vele oude- en met mos begroeide bomen zijn een lust voor het oog, zonder te overdrijven…  werkelijk schitterend. Ook al is het af en toe, kruip door en sluip door, we blijven optimistisch en genieten met z’n allen, soms gaat er wel eens iemand onderuit, maar de gulle lach overheerst.

De voet van een prachtige oude- en bemoste eikenboom - Foto: ©Louis Fraanje

De voet van een prachtige oude- en bemoste eikenboom – Foto: ©Louis Fraanje

Languit op de grond

Dat de ‘spirit’ nog lang niet verdwenen is, blijkt wel uit het feit dat we het verlaten van dit stuk oerbos, ineens tussen de bomen door een prachtige dambok zien staan en ik terstond ‘languit’ op de grond ga liggen om de dambok zo mooi mogelijk in beeld te krijgen.
De bok zelf is lichtelijk verbouwereerd, als hij me zo ziet liggen aan de kant van de weg en dat is  op zijn zachtst gezegd best begrijpelijk, zoiets vreemds zie je als damhert ook niet dagelijks. Maar… we hebben er met z’n allen natuurlijk veel ‘lol’ om, want dat zijn nou net de ‘ongedwongen’ en leuke momenten in het leven!

Louis ligt 'languit' op de grond om de dambok zo mooi mogelijk in de lens te krijgen - Foto: ©Fransien Fraanje

Louis ligt ‘languit’ op de grond om de dambok zo mooi mogelijk in de lens te krijgen – Foto: ©Fransien Fraanje

Vanaf het lage standpunt is de dambok er mooi op de gevoelige plaat vastgelegd- Foto: ©Louis Fraanje

Vanaf het lage standpunt is de dambok er mooi op de gevoelige plaat vastgelegd- Foto: ©Louis Fraanje

Nel en Ingrid krijgen er geen genoeg van...

Nel en Ingrid krijgen er geen genoeg van…

... en ook Louis geeft niet op - Foto's: ©Fransien Fraanje

… en ook Louis geeft niet op – Foto’s: ©Fransien Fraanje

Tenslotte…

De avondschemering dwingt ons om op te breken, dus… zo trekken we bepakt en bezakt en met een tevreden gevoel onze laatste kilometers door de Amsterdamse Waterleidingduinen. En als we uiteindelijk terug zijn bij de parkeerplaats, zijn we het er allemaal over eens, dat we met elkaar een fantastische dag beleeft hebben, die zeker voor herhaling vatbaar is.  Bij het afscheid omarmen we onze natuurvrienden en bedanken wij ze hartelijk voor de schitterende rondleiding, die mede door hun toedoen, een ‘topdag’ is geworden!

______________________________________________________________________________________________________________________

Extra 

Ingrid Pet en Nel Vlieland zijn enkele dagen erna nog weer terug geweest en hebben een aantal prachtige foto’s van de ‘damhertenbronst’ kunnen maken, we zijn ontzettend blij voor ze dat het dan toch gelukt is. Twee mooie platen hiervan staan hieronder, wie meer wil zien moet even naar hun facebookpagina’s!

Damhertenbronst - Foto: ©Ingrid Pet

Damhertenbronst – Foto: ©Ingrid Pet

Bronstgevecht - Foto: ©Nel Vlieland

Bronstgevecht – Foto: ©Nel Vlieland

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/11/04/struinen-door-de-waterleidingduinen-deel-8-slot/