Struinen door de Waterleidingduinen – Deel 7

Ineens een ‘plons’ en zagen we een hert naar de overkant zwemmen…

Het struinen door de duinen hebben we vandaag wel heel erg ‘letterlijk’ opgevat, al zwervend heuvel op en heuvel af, toch is het steeds weer een verademing als je bovenop een duin staat en een heel eind van je af kunt kijken. Je blik over deze wijdse verten laten gaan, dat is pas echt genieten in ‘optima forma’!

Louis samen met Ingrid Pet en Nel Vlieland bovenop het duin – Foto: ©Fransien Fraanje

Louis samen met Ingrid Pet en Nel Vlieland bovenop het duin – Foto: ©Fransien Fraanje

Donker exemplaar

Dan ontdek ik ergens bij een boom een prachtige dambok, een mooi donker exemplaar, dergelijke bokken zie je niet zo vaak en de adrenaline begint te stijgen, die wil ik graag op de foto zetten. Met de gedachte in het achterhoofd, dat de dieren hier niet erg schuw zijn, benader ik hem wat nochalant, maar… de bok wacht niet op mij, want ik heb hem nog maar net kunnen fotograferen, of hij gaat er als een speer vandoor, helaas dus!

Aan de rand van het bos staat een prachtige dambok, een mooi donker exemplaar – Foto: ©Louis Fraanje

Aan de rand van het bos staat een prachtige dambok, een mooi donker exemplaar – Foto: ©Louis Fraanje

Hij wacht niet en gaat er als een speer vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Hij wacht niet en gaat er als een speer vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Zwemmend hert

Zo sta je dan even met elkaar te dagdromen en gaan de gedachten op verre wegen, dan zou je hier willen blijven en wordt het zwerven ons niet moe. Maar dan ineens horen we een plons en zien een damhert in het water springen en naar de overkant zwemmen, meteen gevolgd door een soortgenoot die dus ook het ruime sop kiest. Onze camera’s ratelen en gelukkig kunnen we het hele tafereel vastleggen op de gevoelige plaat, want een dergelijk gebeuren overkomt je niet zo vaak. Achteraf gezien had ik het eigenlijk moeten filmen, maar daarvoor ging het allemaal te snel, dus hebben we een compilatie van een aantal foto’s gemaakt en die achter elkaar gezet. (Zie onderaan en met dank aan Jan van Uffelen.)

Met een plons gaat het damhert te water – Foto: ©Louis Fraanje

Met een plons gaat het damhert te water – Foto: ©Louis Fraanje

En zwemmen beide herten naar de overkant – Foto: ©Louis Fraanje

En zwemmen beide herten naar de overkant – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Struinen door de Waterleidingduinen – Deel 8 – Slot

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/11/01/struinen-door-de-waterleidingduinen-deel-7/