Als de paddestoelen in het bos verschijnen… – Deel 1

Het is weer feest in het bos op de Veluwe… 

Zondag 13 oktober 2019 – Inmiddels heeft de zomer afscheid genomen en doet de herfst haar intrede, dat kunnen we ieder jaar merken aan de veranderingen in de natuur, voor ons een feest. De bladeren aan de bomen zijn aan het verkleuren, overal zien we beukenootjes, eikels en kastanjes liggen, met daar tussen heel veel paddestoelen. Dus… op deze zondagmiddag nog even lekker samen met Fransien over de Hoge Veluwe gezworven door bos en veld!

De krentenboom op De Bunt in herfstkleuren met daarachter een oude eik die begint te verkleuren bovenin – Foto: ©Louis Fraanje

De gewone heksenboleet...

De gewone heksenboleet…

...en vliegenzwammen - Foto's: ©Louis Fraanje

…en vliegenzwammen – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

Hier lig ik op de bosbodem om de paddestoel zo mooi mogelijk in de lens te vangen – Foto: ©Fransien Fraanje

Door de knieën 

Eigenlijk waren er het hele jaar door wel op sommige plaatsen paddestoelen te zien, ook wel opvallend veel grote paddesroelen of zwammen, daarover heeft u ook wel kunnen lezen op ons weblog. Maar de herfst is toch wel hèt seizoen waarin we genieten kunnen van de vele verschillende soorten en kleuren. Je moet er wel vaak voor door de knieën of languit op de grond, maar dat deert ons  als echte natuurliefhebbers niet. Al moppert Fransien nog weleens op mij, als ik weer eens niet goed had gekeken waar ik ging liggen, heel begrijpelijk trouwens, vooral als ik bijvoorbeeld – per ongeluk –  in de uitwerpselen van de dieren terecht was gekomen.

Porseleinzwammetjes op een dode beuk - Foto: ©Louis Fraanje

Porseleinzwammetjes op een dode beuk – Foto: ©Louis Fraanje

Donkere wolken pakten zich samen boven het Middenzand - Foto: © Louis Fraanje

Donkere wolken pakten zich samen boven het Middenzand – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Het was heerlijk weer met een lekker herfstzonnetje, soms was het echt warm in de luwte van het bos, maar zo rond een uur of vier begon de lucht te betrekken en pakten donkere wolken zich samen boven de Hoge Veluwe.  Toch bleef het gelukkig droog en konden wij onze speurtocht naar de verschillende paddestoelen voortzetten. Daarover heeft Fransien nog wel wat te vertellen in het volgende deel…..

Lees ook: Als de paddestoelen in het bos verschijnen… – Deel 2 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/10/18/als-de-paddestoelen-in-het-bos-verschijnen-deel-1/