Als de paddestoelen in het bos verschijnen… – Deel 2

Kleurrijke paddestoelen en zwammen als pareltjes van de herfst…

Al zwervend door de bossen vallen wij van ene verbazing in de andere, ook al zijn we best wel wat gewend, wij blijven ons allebei verwonderen. Vooral de elfenbankjes kunnen soms heel erg mooi voor de dag komen met hun prachtige kronkelige en waaiervormen. Ook nu weer ontdek ik er eentje op een oude afgezaagde boomstronk, met daar omheen en tussendoor het weelderige groene mos, het lijkt wel een schilderij. Vooral die oude boomstronken kunnen soms prachtig versierd zijn met verschillende soorten zwammen en kunnen er soms uitzien als ware kunstwerken.

Elfenbankjes tussen het mos op een oude boomstronk - Foto: ©Fransien Fraanje

Elfenbankjes tussen het mos op een oude boomstronk – Foto: ©Fransien Fraanje

Bundelzwammen op een boomstronk – Foto: Fransien Fraanje

..en zo legde ik hem vast - Foto: ©Louis Fraanje

..en zo legde ik hem vast – Foto: ©Louis Fraanje

 

De amethistzwam (Laccaria amethystina), ook wel rodekoolzwam genoemd - Foto: ©Fransien Fraanje

De amethistzwam (Laccaria amethystina), ook wel rodekoolzwam genoemd – Foto: ©Fransien Fraanje

Nog kleiner

Speurend en spiedend sluipen we als het ware door het bos, op ontdekkingsreis door de mysterieuze wereld van de paddestoelen, of nou een prachtig gevormde rodekoolzwam is of het minuscule kleverige koraalzwammetje, het blijft genieten voor ons. Trouwens, bij het koraalzwammetje ontdekte ik ook een nog kleiner spinnetje, dat een prooi in zijn/haar bekje had.

Kleverig koraalzwammetje en een piepklein spinnetje met prooi - Foto: ©Fransien Fraanje

Kleverig koraalzwammetje en een piepklein spinnetje met prooi – Foto: ©Fransien Fraanjem

Natuurweetje

De paddenstoelen in Nederland lijken te profiteren van de veranderingen in het klimaat. Ze groeien namelijk extra goed in warme, vochtige omstandigheden, waarmee we bijvoorbeeld de afgelopen zomer veel te maken hadden. Het gaat dus redelijk goed met de aantallen paddenstoelen, maar dat betekent nog niet dat het ook goed gaat met paddenstoelen in het algemeen. Van de ruim 4800 soorten die voorkomen in Nederland staat op dit moment één derde op de Rode Lijst van bedreigde soorten. Meer lezen…

Parelstuifzwammen met z'n drietjes bij elkaar - Foto: ©Fransien Fraanje

Parelstuifzwammen met z’n drietjes bij elkaar – Foto: ©Fransien Fraanje

Tenslotte…

Dan ineens ontdekken we een drietal parelstuifzwammen die dicht tegen elkaar staan, ook nu moeten we weer door de knieën om de paddestoelen goed te kunnen fotograferen, want dan krijg je ze natuurlijk pas echt mooi in beeld. Daarbij moet ik er wel bij vertellen, dat het zeker niet altijd meevalt op onze leeftijd. Och… aan de andere kant houdt het je jong en fit, zeg ik dan maar gauw, want stilzitten is helemaal niks voor ons ‘buitenmensen’!

Lees ook: Als de paddestoelen in het bos verschijnen… – Deel 3 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/10/22/als-de-paddestoelen-in-het-bos-verschijnen-deel-2/