Golvende heuvels met bloeiende heide op de Posbank

Paars bloeiende heide weer helemaal terug van weggeweest…

Op vrijdag 16 augustus 2019 zijn Fransien en ik naar de bloeiende heide op de Posbank bij Rheden geweest, ook daar was het één en al ‘paars’ wat de klok sloeg.  Zo af en toe zagen we ook nog wel wat grijze en dus dode plantjes tussen de bloeiende heide, maar het paars had gelukkig de overhand. De heide is over de gehele linie overweldigend en weer helemaal terug van weggeweest, vergeleken bij vorig jaar. En ook de Veluwse imkers zijn er blij mee, gezien de bijenkasten die wij op onze zwerftocht tegenkwamen in de heide!
(Bekijk de onderstaande beelden en geniet mee van de bloeiende heide op de Posbank.)

De paarse heuvels op de Posbank bij Rheden - Foto: ©Louis Fraanje

De paarse heuvels op de Posbank bij Rheden – Foto: ©Louis Fraanje

De prachtige oude ANWB handwijzer is een lust voor het oog, maar… mag wel nodig een kwastje verf hebben! – Foto: ©Fransien Fraanje

De stenen bank, ter nagedachtenis aan de heer G.A. Pos(1866-1933), vandaar ook de naam  – Foto: ©Fransien Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Vanaf het uitkijkpunt even naar beneden wandelen - Foto: ©Louis Fraanje

Vanaf het uitkijkpunt even naar beneden wandelen – Foto: ©Louis Fraanje

Herikhuizerveld en Posbank

De Posbank is een halfronde stenen bank, die op een markant uitzichtpunt staat. Deze bank is vernoemd naar de heer G.A. Pos, oud-voorzitter van de ANWB. De stenen bank is gebouwd door aannemer Gerrit Bennink (1869–1936) uit Rheden ter ere van het 25-jarig jubileum (7 mei 1893-1918) van de heer Pos als de tweede voorzitter van de ANWB.

Het monument is ontworpen door de architect Willem Leliman. Het werd op 24 mei 1921 onthuld. In het Sonsbeekpark in Arnhem staat een replica van de bank. De Posbank is in de volksmond ook de benaming van het heidegebied waarin hij ligt. De eigenlijke naam van het heidegebied is echter het Herikhuizerveld.

Zo af en toe zagen we ook nog wel wat grijze en dus dode plantjes tussen de bloeiende heide - Foto: ©Fransien Fraanje

Zo af en toe zagen we ook nog wel wat grijze en dus dode plantjes tussen de bloeiende heide – Foto: ©Fransien Fraanje

Uitzicht over het IJsseldal

De Posbank bij Rheden is dus eigenlijk de naam van een monumentale bank en van het naastgelegen theehuis, op de rand van het Herikhuizerveld, een begroeide stuwwal op de zuidelijke Veluwe.  De plek heeft een hoogte van 90 meter boven NAP met uitzicht over het IJsseldal, Arnhem, de Achterhoek en de Liemers tot in Duitsland. Ter vergelijking: het hoogste punt op de Veluwe is het nabijgelegen “Signaal Imbosch” (110 m). De uitspanning die vroeger op de Posbank stond is bij een brand in 1996 verwoest. In 2002 heeft Natuurmonumenten een nieuw theehuis laten bouwen volgens een duurzaam ontwerp. De Posbank ligt in het Nationaal Park Veluwezoom. (Bron: Wikipedia)

 Mooie wandelpaden slingeren dwars door de bloeiende heide - Foto: ©Fransien Fraanje

Mooie wandelpaden slingeren dwars door de bloeiende heide – Foto: ©Fransien Fraanje

Zonder bij geen hei, dus hebben de Veluwse Imkers hun nijvere volk er weer staan – Foto: ©Louis Fraanje

Af en aan wordt er gevlogen om heerlijke heidehoning te produceren, geweldig – ©Foto: Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Je blijft hier genieten, heerlijk wat een land, dat Veluweland waar wij wonen - Foto: ©Louis Fraanje

Je blijft hier genieten, heerlijk wat een land, dat Veluweland waar wij wonen – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

Nu wij de geuren en kleuren van de bloeiende heide eenmaal weer geproefd hebben, smaakt dat natuurlijk naar meer, dus zwerven we – bij gezondheid – de komende tijd samen verder over de Veluwe. Want  er zijn meerdere mooie heidevelden op onze Veluwe en die willen we ook gaan bekijken. Dus blijf ons volgen op de Veluwenaar, dan kunt u meegenieten van onze tochten!

*********************************************************************************************************************

Bekijk ook: 

Tip voor de ANWB…

Deze prachtige oude ANWB handwijzer(1946) op de Posbank, is een stukje cultuurerfgoed en daarbij een in het oog springende ‘landmark’ die ook nog eens een prachtig foto-object is voor liefhebbers. Maar op dit moment is het geen reclame voor de ANWB.  Dus een kleine moeite en een kwastje verf doet wonderen!

Een prachtige oude handwijzer, maar is wel hard aan een kwastje verf toe - Foto: ©Fransien Fraanje

Een prachtige oude handwijzer, maar is wel hard aan een kwastje verf toe – Foto: ©Fransien Fraanje

ANWB en Veluwe

Allemaal fantastisch natuurlijk dat zo’n oude handwijzer er nog mag bklijven staan, daar komt nog bij dat het een schitterend visitekaartje is voor de Veluwe. En… daarin willen wij de ANWB zeer zeker ook alle lof toewuiven! Maar… het imago, zowel van de ANWB als dat van de Veluwe, heeft  hiermee – letterlijk en figuurlijk – wel een ‘fikse deuk’ opgelopen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/08/19/golvende-heuvels-met-bloeiende-heide-op-de-posbank/