Eerste burlende edelhert is er vroeg bij

Oergeluid galmt over de bloeiende heide…

Normaal gesproken staat in de boeken dat de bronst van de edelherten tussen half september en half oktober valt, maar blijkbaar trekken de herten op de Hoge Veluwe zich daar niets van aan.
Afgelopen donderdagavond 15 augustus jl. laat  hoorden,  zagen  en fotografeerden wij het eerste burlende edelhert in de bloeiende heide van het Reemsterveld.
Ineens ging z’n kop achterover en… liet hij zijn oergeluid over de bloeiende heide daveren!

Het plaatshert is een oneven 18-ender, met mooie witte geweipunten - Foto: ©Louis Fraanje

Het plaatshert is een oneven 18-ender, met mooie witte geweipunten – Foto: ©Louis Fraanje

Links van het ‘flemende’ hert staan enkele hindes, rechts op de achtergrond staat een damhertje – Foto: ©Louis Fraanje

Bronst begonnen

Samen met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg, stonden we deze avond langs de Reemsterweg te kijken en zagen ver weg in de bloeiende heide van het Reemsterveld, een hert staan met om zich heen een tiental hindes. Het was inmiddels al na achten en om negen uur gaat de poort dicht, ook het fotolicht wordt snel minder. Maar in de heide stond een plaatshert met zijn opgetrokken bovenlip te ‘flemen’, om maar goed de geur van de hindes op te kunnen vangen.

De gezenderde hinde is een oude bekende op de Hoge Veluwe - Foto: ©Louis Fraanje

De gezenderde hinde is een oude bekende op de Hoge Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Gezenderde hinde

Maar… ja als je dan zo’n plaatshert achter een hinde aan ziet rennen , dan weet je wel hoe laat het is, want dan is de ‘bronst’ begonnen en wil je het graag vastleggen. Ook de gezenderde hinde was weer van de partij, zij is zo onderhand een oude bekende onder de hindes. Een tijdlang zijn er op verschillende plaatsen van de Veluwe, proeven gedaan met deze zenders, waarmee men de gedragingen van het roodwild(herten/hindes) kon volgen.

Dan... ineens gooit hij z'n kop achterover en galmt het oergeluid over de heide - Foto: ©Louis Fraanje

Dan… ineens gooit hij z’n kop achterover en galmt het oergeluid over de heide – Foto: ©Louis Fraanje

Een schitterend gezicht dit burlende plaatshert in de bloeiende heide - Foto: ©Louis Fraanje

Een schitterend gezicht dit burlende plaatshert in de bloeiende heide – Foto: ©Louis Fraanje

Oergeluid

En… als hij dan z’n kop achterover gooit en het oergeluid over de bloeiende heide laat daveren, dan  gaat zoiets door merg en been en weet je als natuurliefhebber dat de ‘hertenbronst’ is aangevangen. Misschien nog niet op zijn hevigst, maar het begin is er en dan begint ook bij de wildliefhebbers het bloed sneller te stromen. Maar deze eerste waarneming hebben we in ieder geval binnen en… op de gevoelige plaat vast kunnen leggen, dus…  ‘de eerste klap(burl), is een daalder waard!’

Een schitterende zonsondergang boven het Middenzand op de Hoge Veluwe - Foto: ©Louis Fraanje

Een schitterende zonsondergang boven de Pollen op de Hoge Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

Zo zie je maar weer, de natuur trekt zich nergens wat van aan en gaat gewoon haar eigen gang. Dat wil natuurlijk nog niet zeggen, dat de ‘bronst’ meteen al op volle toeren gaat draaien, maar het eerste begin is er!

En… als toegift kregen we om 20.50 uur nog een schitterende zonsondergang boven het stuifzandgebied ‘De Pollen’, zo mooi hebben wij het nog niet vaak meegemaakt. Dit was echt een hele mooie en tegelijkertijd ‘bijzondere’ afsluiting van een regenachtige dag in het veld, die wij met z’n vieren niet snel zullen vergeten! En met deze prachtige beelden op ons netvlies en op de camera, reden we samen zeer tevreden huiswaarts!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/08/17/eerste-burlende-edelhert-is-er-vroeg-bij/