De Veluwse heide staat in bloei

Door de uitzonderlijke droogte van vorig jaar is de paarse heide niet overal even  mooi…

Zaterdag 10 augustus 2019 werden wij getroffen door door een prachtig bloeiende Asselse Heide, eigenlijk ook een beetje onverwacht. Want we hadden net daarvoor een lekkere pannenkoek gegeten bij Berg en Dal in Hoog Soeren en waren op weg naar Hoenderloo. Natuurlijk gaan we – al is het soms wat omrijden – altijd lekker binnendoor, want dan zie je gewoon veel meer.

Bloeiende heide op het Kroondomein met Veluwse heideschapen - Foto: ©Louis Fraanje

De Asselse Heide in bloei met Veluwse heideschapen  en aan de horizon de Dassenberg – Foto: ©Louis Fraanje

Paars tapijt

En dat was nu dus ook het geval op de prachtig slingerende Pomphulweg , die dwars door Kroondomein Het Loo loopt vanaf Hoog Soeren naar Assel. Overal in het open veld, lag het ‘paarse’ tapijt ruimschoots uitgerold tussen de berken en vliegdennen. En ook zijn we samen nog even over de Aardhuisweg gereden,  met de schitterende panorama’s op de Vosselt bij Uddel. En… de komende dagen hopen we nog verder over de Veluwe te zwerven, want er zullen ongetwijfeld meerdere bekende Veluwse heidevelden in bloei staan.

Veluwse heideschapen grazen in de bloeiende heide van het Kroondomein - Foto: ©Fransien Fraanje

Veluwse heideschapen grazen in de bloeiende heide van Kroondomein Het Loo – Foto: ©Fransien Fraanje

Gloed en geur

We keken echt onze ogen uit, want lang niet overal is de heide zo mooi, op veel plaatsen zie je alleen maar kale houterige struikjes staan en is van de mooie paarse gloed, weinig te bekennen. Maar hier was het echt een lust voor het oog en hebben we er samen maar eens even goed van genoten. En daarbij geprobeert om enkele mooie opnames te maken, want de paarse gloed en de heerlijke honinggeur is hier overweldigend.

Glooiende heuvels met bloeiende heide en vliegdennen - Foto: ©Fransien Fraanje

Glooiende heuvels met bloeiende heide en vliegdennen – Foto: ©Fransien Fraanje

Bloeiende struikheide (Calluna Vulgaris) op de Veluwe - Foto: ©Fransien Fraanje

Bloeiende struikheide (Calluna vulgaris) op de Veluwe – Foto: ©Fransien Fraanje

Louis in de bloeiende heide langs de Aardhuisweg - Foto: ©Fransien Fraanje

Louis in de bloeiende heide op De Vosselt langs de Aardhuisweg – Foto: ©Fransien Fraanje

Tenslotte…

Al met al valt er gelukkig toch nog wel wat te genieten van onze bloeiende heide, wat niet alleen goed is voor de mens, maar ook voor de dieren en dan met name de insecten en in het bijzonder onze bijen. Want zonder deze nijvere diertjes kunnen we niet, want…  ‘zonder bij geen hei’ en andersom ook natuurlijk.
Louis heeft daar ooit ook een aantal mooie artikelen over geschreven. (Zie link hieronder).

Lees ook: Naar de bloeiende heide

______________________________________________________________________________________________________________________

Mooi bericht met foto in de Barneveldse Krant

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/08/15/de-veluwse-heide-staat-in-bloei/