Zwervend langs het wildspoor – Deel 9

Louis Fraanje

Louis Fraanje

Etenstijd bij de spechten in het bos

We konden onze ogen en oren niet geloven, toen Fransien en ik onlangs in de Boswachterij Kootwijk een spechtennest ontdekten in een wel erg dunne berkenstam, die hoogstens zo’n 15 tot 20 cm van doorsnee was. Toch bleek het zo te zijn, want we hoorden de jongen al van verre roepen.  En… ja hoor, daar kwam warempel een kopje met een rood petje uit het ronde spechtengat in de betreffende berkenboom, vergezeld gaande van een hevig gekwetter.

Daar kwam een rood petje tevoorschijn...

Daar kwam een rood petje tevoorschijn…

- Foto's: ©Louis Fraanje

– Foto’s: ©Louis Fraanje

Het lijkt wel 'verstoppertje' spelen als een ouder achter de boom zit – Foto: ©Louis Fraanje

Het lijkt wel ‘verstoppertje’ spelen als een ouder achter de boom zit – Foto: ©Louis Fraanje

Een oplettende ouder en een hongerige jonge vogel – Foto: ©Louis Fraanje

Een oplettende ouder en een hongerige jonge vogel – Foto: ©Louis Fraanje

Lawaaierige fietsers

We installeerden ons aan de overkant in het struikgewas, op redelijke afstand zodat het voerende echtpaar niet verstoord zou worden.  Toen we eenmaal goed verscholen tussen de struiken zaten, kon het feest beginnen, toch duurde het wel even voordat ze aanvlogen. Niet dat ze zich direct stoorden aan ons, maar niet ver van het hol lag ook een fietspad, waar intensief gebruik van werd gemaakt en blijkbaar moeten mensen altijd praten en dan ook vaak nog met stemverheffing, als ze aan het fietsen zijn.

Er moet wel even een goede voerpositie gekozen worden – Foto: ©Louis Fraanje

Er moet wel even een goede voerpositie gekozen worden – Foto: ©Louis Fraanje

En... dan kan de maaltijd eindelijk beginnen – Foto: ©Louis Fraanje

En… dan kan de maaltijd eindelijk beginnen – Foto: ©Louis Fraanje

En... binnen de kortste keren is alles naar binnen gewerkt – Foto: ©Louis Fraanje

En… binnen de kortste keren is alles naar binnen gewerkt – Foto: ©Louis Fraanje

Veel insecten 

Maar… als het even rustig is in de omgeving, dan vliegen de ouders af en aan met voer, snavels propvol met insecten worden aangevoerd, het is ongelooflijk hoe ze dat in zo’n relatief korte periode bij elkaar scharrelen.  Dan kun je je echt niet voorstellen, dat er zo geklaagd wordt door natuurorganisaties dat er bijna geen insecten zouden zijn, nou… onze ervaring is juist het tegenovergestelde. En niet alleen hier, maar overal in bos en veld zwermen de insecten in het rond, daar komt nog eens bij dat we nog nooit zoveel bewoonde spechtennesten geteld hebben op de Veluwe.

Het lijkt wel of de jong spechten 'onverzadigbaar' zijn– Foto: ©Louis Fraanje

Het lijkt wel of de jong spechten ‘onverzadigbaar’ zijn – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

We hebben in ieder geval een aantal uren echt genoten bij het observeren van het grote bonte spechten-echtpaar met hun twee jongen in het nest en…  met hun onvermoeibare inzet om karrenvrachten vol voer in de snaveltjes te deponeren. Het leek wel of de jongen ‘onverzadigbaar’ waren, want als moeder of vader specht na het voeren, nog maar nauwelijks de hielen gelicht hadden, begonnen de ‘kleintjes’ alweer volop te kwetteren.  Een prachtig schouwspel om mee te kunnen maken en vast te leggen op de gevoelige plaat.

Lees ook: Zwervend langs het wildspoor – Deel 10

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/06/07/etenstijd-bij-de-spechten-in-het-bos/