Klein wezel-drama in het Binnenveld

Het wezeltje als verkeersslachtoffer - Foto: ©Louis Fraanje

Het wezeltje als verkeersslachtoffer – Foto: ©Louis Fraanje

Doodgereden wezeltje leidt tot onverwachte ontmoeting met natuurliefhebber Dick Teunissen

Zoals veel bezoekers van het weblog onderhand wel weten, zwerf ik regelmatig door het Binnenveld en schrijf over mijn belevenissen.

Zo had ik enkele dagen geleden op een mooie zonnige morgen langs de drukke Werftweg, een onverwachte ontmoeting met een oude bekende, namelijk natuurliefhebber Dick Teunissen uit Veenendaal.

Verkeersslachtoffer

De reden dat we elkaar troffen, was wat minder vrolijk, omdat hij net daarvoor tijdens zijn fietstocht op de drukke Werftweg een doodgereden wezeltje had opgeraapt. De Werftweg is een van de doorgaande wegen door het Binnenveld en wordt de laatste jaren steeds intensiever gebruikt door het sluipverkeer vanaf Rhenen, Veenendaal, Ede en Bennekom visa versa.

Natuurliefhebber Dick Teunissen met het doodgereden wezeltje - Foto: ©Louis Fraanje

Natuurliefhebber Dick Teunissen met het doodgereden wezeltje – Foto: ©Louis Fraanje

Behoorlijk opgewekt

Teunissen fietst bijna dagelijks door het Binnenveld langs de Grift, vanaf de Blauwe Hel tot Wageningen en heeft de laatste jaren een forse teruggang van de flora en fauna opgemerkt. “Maar wat ik de laatste afgelopen maanden gezien heb, stemt mij behoorlijk opgewekt,” aldus Dick. “Onder andere de toename van kievit, grutto, tureluur, wulp en ook weer patrijzen gezien. Diverse blauwborsten, dodaars en karekieten gezien alsmede reeën, hazen, fazanten en de vos, maar daar tegenover weer weinig ijsvogels.”

Dick Teunissen fietsend langs de Grift in het Binnenveld - Foto: ©Louis Fraanje

Dick Teunissen fietsend langs de Grift in het Binnenveld – Foto: ©Louis Fraanje

Sluipverkeer

Als ik Dick vraag wat hij verder van de huidige omstandigheden in het Binnenveld vindt en of hij nog wat aanvullingen heeft op zijn verhaal, antwoordt hij: “Ja, wat ook mooi zou zijn als de boeren aan de Achterbergse kant van de Grift, bijvoorbeeld akkerranden zouden aanleggen, dat zou de flora en fauna zeker ten goede komen. Daarnaast zou het helemaal geweldig zijn als al het sluipverkeer door het Binnenveld en de Kraats, via opstakels geweerd zou worden, want het is de laatste jaren allen maar drukker geworden met al dat sluipverkeer!”

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/06/05/klein-wezel-drama-in-het-binnenveld/