Het geluk lachte ons toe op de Hoge Veluwe – Deel 1

“De strekking van een ons geluk dan een kilo verstand”

Daar heb je als gepassioneerde natuurvorsers soms meer aan!…. Wat was het geval? Op donderdagmiddag 23 mei jl. besloten wij: mijn vrouw en opsteller dezer, tijdens mooi zonnig- en niet te warm weer, een fietstochtje door het Nat. Park de Hoge-Veluwe te maken. Dat kwam feitelijk goed gelegen opdat de fotohype op de Zwarte-Specht, daar hoog in één van de dode beuken aan de Wildbaanweg, toch voorbij is wegens het feit dat de drie jongen zijn uitgevlogen. Lees het verhaal van Louis Fraanje: Zwarte spechten-spektakel op de Hoge Veluwe 

Zwarte-Specht bij nestholte met drie hongerige jongen aan de Wildbaanweg op de HV - Foto: ©Ton Heekelaar.

Zwarte-Specht bij nestholte met drie hongerige jongen aan de Wildbaanweg op de HV – Foto: ©Ton Heekelaar.

De stille getuigen van een natuurbrand

Nadat wij de zware fietsdrager op de trekhaak van onze “gouden koets” hadden bevestigd, volgde met de nodige zorgvuldigheid dat beide e-bikes vervolgens goed werden vastgesjord. Nu waren wij gereed om de reis naar de HV aan te vangen. Via ingang Schaarsbergen -aldaar onze jaarkaart aan de loket employé getoond- hebben we met de bolide direct koers gezet naar de Kronkelweg in de hoop het bekende hert “Hubertus” aldaar op het frisse jonge eiken lot aan te treffen. Helaas bleek dat niet het geval. Dan bleef er niets anders over om door te rijden naar een parkeerplaats om de e-bikes af te laden en op fietsroute te gaan.

Het bleek een weldaad voor deze gepensioneerde woudlopers om via de prima geoutilleerde fietspaden te genieten van een wijds uitzicht over o.a. de Deelensche-Wasch en etc. Een gebied dat overwegend bestaat uit pijpenstrootje (buntgras), alsmede gevrijwaard is van hinderlijke zicht-vervuiling. In april 2014 stond dat terreingedeelte nog in de belangstelling bij zowel de regionale- en landelijke media vanwege een ongeveer 527 ha grote natuurbrand. Een aantal zwartgeblakerde- en verbrand achter gebleven vliegdennen zijn thans de stille getuigen hiervan.

De Noordelijke grens van de Deelensche-Wasch bij zonsondergang- Foto:©Ton Heekelaar.

De Noordelijke grens van de Deelensche-Wasch bij zonsondergang – Foto: ©Ton Heekelaar.

Gegoten jas

Met de elektrische trapondersteuning van onze e-bikes is het fantastisch om met tegenwind de enigszins geaccidenteerde Veluwse-Dreven te doorkruisen. Deze marginale gronden bestaan overwegend uit stuifzand met een vegetatie van struikheide en buntgras. De (pionier) boomsoorten berk en grove-den hebben overwegend een onder begroeiing bestaande uit blauwe bosbes. Een dergelijk landschap voelt voor deze woudlopers als een “gegoten jas”……

Lees ook: Het geluk lacht ons toe op de Hoge Veluwe – Deel 2 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/06/03/het-geluk-lachte-ons-toe-op-de-hoge-veluwe-deel-1/