Noordwaarts naar Texel – Deel 51

Dwars door de Horspolders op zoek naar het Blauwborstje…

De volgende morgen op zaterdag 30 maart jl, zagen we vanuit ons huisje dat de zon door de ochtendnevel heen probeerde te dringen. Heel even leek het wel of de schoorsteen bij de buren in brand stond, maar dat was natuurlijk gezichtsbedrog.

Al met al een mooie ochtend om vanaf de Mokbaai, de Horspolders in te trekken om te kijken of wij het Blauwborstje voor de lens konden krijgen. Het mag dan misschien wel een vrij algemeen vogeltje zijn, maar om hem dan ook een beetje mooi op de foto te krijgen, dat is vers twee.

Het leek wel of de schoorsteen bij de buren in brand stond – Foto: ©Louis Fraanje

Het leek wel of de schoorsteen bij de buren in brand stond – Foto: ©Louis Fraanje

Vol verwachting

Het is nog lekker vroeg in de ochtend en met de auto vanaf De Koog naar de Mokbaai is maar een klein half uurtje rijden. Daar parkeren we de auto en gaan we lopend en vol verwachting op pad.  Fransien met de kleine NIKON-camera en ik neem de D500 camera met 500 millimeter telelens op statief mee, mocht het vogeltje wat ver weg zitten, krijg ik het toch mooi in de lens.

Het speurend oog van Fransien ontgaat werkelijk niets – Foto: ©Louis Fraanje

Het speurend oog van Fransien ontgaat werkelijk niets – Foto: ©Louis Fraanje

De bewegwijzering is duidelijk en de paden goed begaanbaar – Foto: ©Fransien Fraanje

De bewegwijzering is duidelijk en de paden goed begaanbaar – Foto: ©Fransien Fraanje

Uniek vogelgebied

Het eerste stuk van de wandeling is mooi geasfalteerd, dit is ook voor rolstoelers goed te doen, voor wie goed ter been is en wat verder wil zwerven, zijn er genoeg zandpaden die hier door het natuurgebied lopen. Mede omdat er hier ook kleine plasjes liggen en daar omheen veel struiken, is het een uniek vogelgebied waar ook het Blauwborstje zich thuis voelt.

Louis zwerft met zijn cameraspullen over de schouder door de Horspolders – Foto: ©Fransien Fraanje

Louis zwerft met zijn cameraspullen over de schouder door de Horspolders – Foto: ©Fransien Fraanje

Tussen het droge gras op de grond zien we het Blauwborstje rond hippen – Foto: ©Louis Fraanje

Tussen het droge gras op de grond zien we het Blauwborstje rond hippen – Foto: ©Louis Fraanje

Horen en zien

We horen hem wel zingen, maar zien hem nog niet, totdat het scherpe oog van Fransien hem ergens tussen het droge gras op de grond ziet rond hippen.  En dan zie ik het kleine vogeltje ook zitten, de schitterende blauwe kraag met de wit/bruine band eronder zijn werkelijk een lust voor het oog. Bij het zien van zo’n prachtig klein en kleurrijk vogeltje, wordt je als natuurliefhebber helemaal blij van binnen.
En… nou maar hopen dat we hem nog beter in beeld krijgen.

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 52

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/04/13/noordwaarts-naar-texel-deel-51/