Naar buiten in het Rauwe Veld – Deel 50

Pollux II met een geveegd gewei – Foto: ©Louis Fraanje

Zo’n kleine vier weken vroeger dan normaal hebben de reebokken hun gewei geveegd…

De laatste keer dat we Pollux II gezien hadden, was hij nog in bastgewei, dat was op woensdag 13 maart jl. daarna leek hij wel van de aardbodem verdwenen, iets wat we vaker meegemaakt hebben bij dit soort bokken.

Maar… nu is hij er weer met een erg mooi ‘geveegd’ gewei op zijn kop.  En volgens de plaatselijke jachtopzichter had hij dat al op zondag 17 maart gedaan, want toen heeft hij hem laat in de avond nog heel even gezien met een blank-geveegd gewei!

“Ja… ze zijn er dit jaar vroeg bij jongen, normaal gesproken is het zo half april dat de bokken gaan vegen, dus een week of vier eerder!” aldus de jachtopzichter.

Nou ja, ons maakt het niet zoveel uit, we zijn allang blij dat hij er nog is, want het is en blijft een bijzondere bok, alleen al om zijn gewei, dat – net als bij zijn voorganger – echt prachtige hoge stangen heeft!

Daar stond ineens de bekende reebok Pollux II in het veld – Foto: ©Louis Fraanje

Daar stond ineens de ons zo bekende reebok Pollux II met een mooi blank gewei – Foto: ©Louis Fraanje

Zo'n schitterende reebok is toch een lust voor het oog – Foto: ©Louis Fraanje

Zo’n schitterende reebok is toch een lust voor het oog – Foto: ©Louis Fraanje

Een beetje 'verwaand' staat hij in onze richting te kijken – Foto: ©Louis Fraanje

Een beetje ‘verwaand’ staat hij in onze richting te kijken – Foto: ©Louis Fraanje

Geen concurrentie…

Als hij even later met zijn kop omhoog komt en in onze richting kijkt, klopt mijn hart sneller dan normaal, want als straks de andere bok in het terrein zijn gewei inmiddels ook geveegd heeft, dan kan dat weleens uitlopen op een knokpartij.  Ik houdt mijn hart vast, want Pollux II zal zeer zeker geen concurrentie dulden in zijn gebied, dat kun je op je klompen aanvoelen.

Dan verschijnt  tussen het riet de andere bok ook met een geveegd gewei – Foto: ©Louis Fraanje

Dan verschijnt  tussen het riet de andere bok ook met een geveegd gewei – Foto: ©Louis Fraanje

Is dit soms 'stilte' voor de storm? – Foto: ©Louis Fraanje

Is dit soms ‘stilte’ voor de storm? – Foto: ©Louis Fraanje

Stilte voor de storm?

En… wij zeggen weleens: “Als je het over de ‘duivel’ hebt… dan is hij al in aantocht!”  Want, terwijl de gedachte aan een confrontatie door mijn hoofd speelt, verschijnt  tussen het riet aan de bosrand… juist ja… de andere reebok en ook hij heeft het gewei geveegd. Het duurt dan ook niet lang of Pollux II heeft zijn jongere rivaal ook opgemerkt en heel rustig – tenminste zo lijkt het – gaat het stap voor stap in de richting van de zojuist gearriveerde reebok. Als hij er bijna is, staat hij stil en kijkt achterom, het is net of hij om zich heen kijkt of de kust veilig is. Is dit soms ‘stilte’ voor de storm?

Lees ook: Naar buiten in het Rauwe Veld – Deel 51

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/04/02/naar-buiten-in-het-rauwe-veld-deel-50/