Dansen met wolven

René Verhulst  Burgemeester Ede

René Verhulst –  Burgemeester Ede

De mens en de vooruitgang dreven de wolf de bossen in…

U volgt het natuurlijk ook. De wolf terug op de Veluwe, is dat nou een overwinning van de natuur, zoiets als de zalm die weer zwemt in de Rijn, of juist niet?

Wist u trouwens dat de wolf het ook lastig kreeg in Nederland omdat in de Middeleeuwen door de watermolens langs de rivieren, de zalm niet meer kon paaien. Die heeft daarvoor stenen en grind nodig en door de molens raakte dat bedekt met slib.

Wat heeft dat met de wolf te maken, denkt u nu. Nou veel. Wolven eten graag vis, veel makkelijker dan jagen op prooi als herten. De mens en de vooruitgang dreven de wolf de bossen in.

Het bos in…

Het verwonderde mij dan ook wat om te lezen dat de gemeente Arnhem de rode loper gaat uitleggen voor de wolf. Die wil men terug in de kennelijk onmetelijke wouden rond de stad.

Als je die wolf zo graag wil hebben, dan moet je langs de Rijn het nodige regelen en het dier juist niet weer het bos insturen.

Wolf en vis

Voor ik een reactie krijg uit Arnhem; het is een grapje dat men de wolf daar langs het water moet laten lopen. Geen grap van dat vis eten trouwens.

Ik doe niet mee aan het demoniseren van de wolf. Zonder de wolf had Rome geen Rome geheten. Bor de Wolf uit de Fabeltjeskrant was een emotioneel dier. Ik vond hem aardig. Als hij van zijn stuk werd gebracht, vluchtte hij naar het Enge bos.

.

Roodkapje

De gebroeders Grimm schreven het sprookje Roodkapje als waarschuwing om voorzichtig te zijn met wilde dieren. En dat moeten wij misschien ook ter harte nemen. Biodiversiteit en wolven zijn niet synoniem.

Nieuwsgierig

De titel van deze column komt van de film ‘Dances with Wolves’, waarin Kevin Costner als luitenant John Dunbar vecht tegen de verschuivende frontier in het Wilde Westen. Een aanklacht tegen veroverings- en geldingsdrang ten koste van natuur én andere mensen. Op een nacht op de prairie danst hij met ‘Two-socks’, zoals hij de wolf noemt die nieuwsgierig komt kijken wat de mens in zijn gebied komt doen. Nu is het andersom en kijken wij nieuwsgierig wat de wolf komt doen.

TekstRené Verhulst                               –                   Gepubliceerd in:  Ede Stad – woensdag 13 maart 2019

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook deze trailer:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/03/28/dansen-met-wolven/