Patrick van Asselt wint de publieksprijs op Middachten

Het verhaal achter een foto bij een fotowedstrijd op Middachten 

Sinds drie jaar organiseert men op Kasteel Middachten tijdens dit ‘groene’ evenement ook een fotowedstrijd. Dit jaar op  zaterdag 23 maart jl.  kon gekozen worden uit drie thema’s: ‘De Veluwse zoogdieren in hun natuurlijke omgeving’, ‘Inheemse vogels’ en ‘Landschappen’.

Elke inzender mocht één foto inzenden en deze werd door een deskundige jury beoordeeld. Dit jaar bestond de jury uit: Luc Enting, bekend door zijn prachtige natuuropnamen en filmer van de film WILD, die afgelopen jaar in de bioscopen heeft gedraaid. Jan Huttinga, jachtopzichter, en wie kent niet zijn lezingen en prachtige foto’s die in verschillende natuurtijdschriften staan. Klaas Tanis, jachtopzichter en natuurfotograaf op Kroondomein Het Loo.

Natuurfotograaf Patrick van Asselt uit Nunspeet won de Publieksprijs, hieronder zijn verhaal!

Een trotse Patrick van Asselt (links) met zijn Publieksprijs voor Kasteel Middachten – Foto: ©Monique Jakobs

Het verhaal…

Patrick van Asselt vertelt: “Vorig jaar zo eind juni, was ik ‘s morgens onderweg naar mijn werk. Ik vertrek dan graag iets eerder om vanuit mijn woonplaats Nunspeet, langs het Veluwemeer te kunnen rijden. De ene keer spot ik een ree, de andere keer weer honderden ganzen. Vanuit de verte zag ik iets opvallends langs de weg zitten, bij het dichterbij naderen vloog het op. Ik zag direct dat het een steenuil was met een prooi aan zijn klauwen.”

“Wonder boven wonder ging het uiltje op een paal zitten in het weiland, de prooi (een jonge spreeuw) bungelend aan zijn poot. Gelukkig had ik de camera naast mij liggen, snel gegrepen zonder naar de juiste instellingen te kijken. Nieuwsgierig en eigenwijs keek de steenuil in de lens, scherpstellen op het oog en afdrukken.”

De winnende foto van het Steenuiltje met prooi – Foto: ©Patrick van Asselt

Unieke plaat

“Meer tijd was er ook niet want na twee foto’s vloog het uiltje op en was buiten zicht. Deze unieke plaat, vanuit de auto paste goed bij het onderwerp voor de fotowedstrijd. Ik ben zelf groot liefhebber van het fotograferen van roodwild maar dan moet je al snel een bijzondere waarneming vastleggen wil dit de winnende plaat zijn. Collega fotograaf Jan Willem de Lange wist met een prachtig hert in tegenlicht en mistige ondergrond de 2e prijs te pakken”.

Hier krijgt Patrick uit handen van Henri Kleijer en Jan Huttinga de prijs uitgereikt - - Foto: ©Monique Jakobs

Hier krijgt Patrick uit handen van Henri Kleijer en Jan Huttinga de Publieksprijs uitgereikt – Foto: ©Monique Jakobs

Tenslotte…

Patrick van Asselt hoorde niet bij de eerste drie winnaars, omdat de foto vooral links bovenin te licht was. Gelukkig dacht het publiek er anders over en mocht hij de publieksprijs in ontvangst nemen. Hij dankt vanaf deze plaats alle mensen die op zijn foto gestemd hebben!

De publieksprijs bestaat uit een overnachting incl. ontbijt in één van de knechtenkamers bij kasteel Middachten.

Lees ook: Faunadag op kasteel Middachten in De Steeg

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/03/25/patrick-van-asselt-wint-de-publieksprijs-op-middachten/