Faunadag op kasteel Middachten in De Steeg

Wild op de Veluwe

Alles te weten komen over herten, reeën, zwijnen en moeflons op de Veluwe. Dat kan op D.V. zaterdag 23 maart 2019, tijdens de jaarlijkse Faunadag op kasteel Middachten in De Steeg. Jachtopzichters vertellen over het faunabeheer op de Veluwe, er is een geweiententoonstelling, bezoekers kunnen wildhapjes proeven, luisteren naar jachthoornblazers en kijken naar een film over het Veluws wild.

Speuren en pluizen

In het koetshuis zijn allerlei stands te vinden die een relatie hebben met de natuur. Verder zijn er roofvogeldemonstraties, workshops eetbare natuur, demonstraties manden vlechten en kinderactiviteiten, waaronder een speurtocht en uilenballen pluizen. Tot slot worden de winnaars van de fotowedstrijd bekend gemaakt. De Faunadag is een belevenis voor jong en oud.

Kasteel Middachten - Foto: ©Jan van Uffelen

Kasteel Middachten – Foto: ©Jan van Uffelen

Wildbeheer

Omdat er op de Veluwe maar beperkte ruimte is en veel oppervlakte wordt gebruikt voor landbouw, wonen en recreatie, moeten het wild worden beheerd. Beheren betekent ook jaarlijks een aantal dieren uit de populatie wegnemen. Dit gebeurt op basis van eerder gehouden tellingen. Naar aanleiding van die uitkomst wordt bepaald hoeveel dieren er in een gebied kunnen leven en hoeveel er moeten worden geschoten. Hierbij wordt gekeken naar de natuurlijke draagkracht van de Veluwe en de schadegevoeligheid van landbouw, bosbouw en de verkeersveiligheid. Het afschot van wild is aan strenge regels gebonden en gebeurt door professionele faunabeheerders.

Geweien van herten en reeën op Middachten – Foto: ©Louis Fraanje

Geweien van herten en reeën op Middachten – Foto: ©Louis Fraanje

Geschoten en gekeurd

De faunabeheerders leggen tijdens de jaarlijkse Faunadag vrijwillig verantwoording af aan elkaar en de maatschappij.

Alle geweien van herten, reebokken en moeflons en de slagtanden van de mannelijke wilde zwijnen die het afgelopen seizoen op de Veluwe zijn geschoten, komen speciaal voor de Faunadag naar Middachten. Daar worden ze gekeurd door een keuringscommissie en vervolgens in het kasteel en bijgebouwen tentoongesteld voor het publiek.

Samenwerking

De Faunadag is een gezamenlijk initiatief van de Wildbeheereenheden op de Veluwe.
Naast de Wildbeheereenheden zullen ook Vereniging het Reewild, vereniging het Edelhert, Stichting Behoud Dierenwereld Veluwe, Vereniging Natuurtoezicht, KNJV, NOJG en IVN aanwezig zijn met een stand.

Praktische informatie
Datum: 23 maart 2019        Website: www.middachten.nl.
Tijd: 10.00-17.00 uur.
Entree: gratis.

Opmerking: Geïnteresseerden kunnen mee met een rondleiding langs de geweien om 11.00, 13.00 en 15.00 uur (gratis) of met een rondleiding op de belle etage (begane grond) van het kasteel om 13.00, 13.30, 14.00 en 14.30 uur (5 euro p.p.)

Parkeren: Smidsallee, 6994 BJ De Steeg. Openbaar vervoer: Breng lijn 43, vanaf NS Arnhem, Dieren of Rheden. Toegankelijkheid: het kasteel is niet toegankelijk voor rolstoel- en rollatorgebruikers. Honden zijn niet toegestaan.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/03/21/faunadag-op-kasteel-middachten-in-de-steeg/