Let dit jaar eens op de citroenvlinder

Citroenvlinder heeft de hoogste leeftijd van alle vlinders in Nederland

De citroenvlinder is een van de eerste vlinders die in het voorjaar wordt gezien, soms al op een warme dag in februari. Dit jaar was dat op vrijdag15 februari 2019. Het was toen overdag 16 graden en aangenaam weer. Ineens vliegt er een mooie gele vinder in de tuin: de citroenvlinder. Het is altijd weer een verrassing als je zoiets al in februari te zien krijgt. Een week later was er weer een nieuwe gunstige situatie voor het waarnemen van een mooie gele citroenvlinder.

De citroenvlinder leeft dus elk jaar in één generatie - Foto: ©Gerrit de Graaff

De citroenvlinder leeft dus elk jaar in één generatie – Foto: ©Gerrit de Graaff

Hoogste leeftijd

De vlinder was te zien op maandag 25 februari, dinsdag 26 en woensdag 27 februari want toen kwam de temperatuur boven de 16 graden en dat is de temperatuur dat de citroenvlinders gaan vliegen. De hele dag waren ze te zien… en dat in februari. De eerste volle week van maart geen citroenvlinders. Zelfs bij de vooruitzichten op de Buienradar tot 20 maart komt de temperatuur niet boven de 15 graden. De citroenvlinders wachten wekenlang op een beschutte plek in een dichte struik op zacht weer…

De paring van de citroenvlinders vindt plaats in april en mei. Het vrouwtje legt eitjes op de knoppen van het sporkehout. De groene rupsen eten van het blad van het sporkehout, verpoppen zich en in augustus komt er (dit jaar nog) weer een nieuwe generatie citroenvlinders. Omdat de citroenvlinder overwintert als vlinder, leeft deze bijna een jaar en dat is de hoogste leeftijd van alle vlinders in Nederland.

Groet:  Gerrit de Graaff

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/03/12/let-dit-jaar-eens-op-de-citroenvlinder/