WILDSPOOR een natuurboek uit het leven gegrepen!

ADAC-Wegenwachter of 'Gele engel' Susa Bobke - Foto: ©ADAC

ADAC-Wegenwachter of ‘Gele engel’ Susa Bobke – Foto: ©ADAC

Susa Bobke – Een interessant verhaal over het grootbrengen van een reekalf

Susa Bobke(1964) is automonteur en al 25 jaar als ADAC-Wegenwachter, in Duitsland, beter bekend als ‘Gele engel’, daarover heeft ze ook al twee bestsellers geschreven.

Een andere vorm van hulp die ze deed als jager en valkenier, was het grootbrengen van een verlaten reekalf, waarover hieronder meer.

Daarnaast is zij een fervent natuurliefhebber, gepassioneerd jager, valkenier en schrijfster. Ze woont in Maierhöfen in de Allgäu,  één van de mooiste natuurgebieden in Zuid-Duitsland.

Verlaten reekalf

Op een dag in de lente, wanneer de velden gemaaid worden, vindt ze een verlaten reekalf, ongeveer een week oud. De volgende ochtend is de moeder nog steeds niet op komen dagen. Susa besluit het diertje mee naar huis te nemen, achteraf gezien een beslissing met verstrekkende gevolgen.

Het begin van een hele bijzondere vriendschap tussen de hond en het reekalfje - Foto: ©Susa Bobke

Het begin van een hele bijzondere vriendschap tussen de hond en het reekalfje – Foto: © Susa Bobke

Verzorging reekalfje

Hoe verzorg je een reekalf van zo`n week oud? Na wat rondvragen, weet ze het diertje te voeden en houdt ze het in leven. Susa heeft alleen een probleem. Hoe kan ze het dier voeden als ze aan het werk is? Samen met de co-moeders Manu en Franzeska voeden ze Sneeuwwitje(Schneewittchen), zoals zij het beestje genoemd hebben, elke twee uur. Langzaam aan groeit het ree en is tenslotte niet meer in huis te houden.

Terug in de natuur

Naar buiten in de ren is dan de volgende stap, voor ze de natuur ingaat. Moll, de Berner sennen, van Susa is als een vader voor haar. Wanneer Susa haar reegeit loslaat in de natuur, terug naar haar roots, is het missen groot. Toch zien ze Sneeuwwitje(Schneewittchen) geregeld. Ze ontplooit zich prima in de natuur, wordt zelf meerdere keren moeder.

Het ree heeft een halsband gekregen, voor bescherming en herkenning - Foto: ©Susa Bobke

Het ree heeft een halsband gekregen, voor bescherming en herkenning – Foto: ©Susa Bobke

Eigen leven

WILDSPOOR is niet alleen een verhaal over het ree Sneeuwwitje(Schneewittchen), maar ook over haar eigen leven, haar werk en haar leefomgeving. Tussen de regels door vertelt ze over andere dieren die in de omgeving leven en de natuur.

Susa Boke: “Hoeveel ‘huisdier’ kan er in een ‘wild’ dier zitten, respectievelijk in hoeverre mag je een in het wild levend dier tot huisdier maken? Ik heb wel gehoord en gelezen, dat sommigen van mijn voorgangers, die een ree groot brachten, een omheining hebben gemaakt en hun ree nooit de vrijheid geschonken, maar dus meer reeën ‘gedomesticeerd’. Dat breekt mijn hart.
Het mooie van wild is ook de vrijheid. Het is betoverend om reeën in het bos te observeren, niet om ze in een omheind gebied te zien. Maar voor de aanblik van een ree in het bos moet je vaak wel lang aanzitten. Dat is de prijs, maar die is het me waard. Zelfs als ik het vreselijk koud heb – bij de aanblik van een ree wordt het me warm om het hart!”

Louis met de Duitse uitgave 'WILDWECHSEL' - Foto: ©Fransien Fraanje

Louis met de Duitse uitgave ‘WILDWECHSEL’ – Foto: ©Fransien Fraanje

Tenslotte…

Echt een heel aangrijpend, bijzonder en leerzaam verhaal. En… als echte natuurliefhebber, wilde ik het boek natuurlijk hebben. Alleen de titel al “WILDSPOOR” sprak mij erg aan, maar dat zegt natuurlijk nog lang niet alles.

Inhoudelijk is het een zeer interessant boekwerk, met veel liefde voor de natuur en kennis van zaken geschreven, een prachtig boek waar je echt door wordt gegrepen.

Misleidende omslag

Waar ik mij  – achteraf gezien – wel aan stoorde, was de misleidende omslagfoto op de Nederlandse uitgave, die een klein meisje tegenover een reekalf laat zien. Een prachtige foto, maar die totaal niets met de inhoudt van het boek te maken heeft.

Heel anders dus dan bij de Duitse uitgave getiteld “WILDWECHSEL”, want Susa Bobke is geen klein kind, maar een volwassen vrouw die haar ervaringen te boek heeft gesteld. Dubbel jammer, want door zo’n totaal andere omslag, zullen er zeker veel lezers teleurgesteld worden, omdat zij misschien hele andere verwachtingen hadden. De reden waarom men dit gedaan heeft, laat zich raden…

In de eerste winter(2011) alleen onderweg - Foto: ©Susa Bobke

Schneewittchen in de eerste winter(2011) alleen onderweg – Foto: ©Susa Bobke

Aanrader

Afgezien hiervan, is het boek absoluut een echte ‘aanrader’ voor iedere rechtgeaarde natuurliefhebber, zeker voor mensen die meer over het reewild te weten willen komen.

Jacht

Daarnaast heeft Susa ook haar jachtdiploma gehaald, want zij schaamt zich er niet voor dat ze jaagt. En probeert in haar boek dan ook het ‘hoe en waarom’ van haar keuze uit te leggen aan de lezer en ook hierin heeft ze een geheel eigen mening.

.

“Volkomen vreemd is voor mij de passie van enkele welgestelden die betalen voor het weinig heldhaftig doden van zeldzame dieren in vreemde landen. Een fotosafari zou toch ook volstaan. Helaas schaadt die trofeeëncultus van een paar enkelingen het aanzien van het hele jagersgilde”, aldus Susa Bobke.

Nog een hele mooie uitspraak van haar: “Niet alles waar eco op staat is ook ecologisch, het kan ook om eco in de zin van economisch gaan.”
En o
ver het redden en grootbrengen van het ree, zegt ze tenslotte: “Ik ben oneindig dankbaar dat het allemaal toch nog zo goed is gegaan. En dat ik de moeite genomen heb. Want, zoals ook mensenmoeders zeggen: de mooiste momenten tellen het meest!”

Lees ook alle vervolgverhalen: Het verhaal van reegeit “Schneewittchen” – Deel 1

______________________________________________________________________________________________________________________

 

“WILDSPOOR” een vertaling van “Wildwechsel”

Auteur:  Susa Bobke

 

Uitgever: The House of Books

Jaar: 19 september 2018

ISBN: 9789044354867

Paperback, 272 blz

Prijs:  € 21.99

Verkrijgbaar in de Nederlandse boekhandel

____________________________________________________________________________________________________________________________

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/03/11/wildspoor-een-boek-uit-het-leven-gegrepen/