Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 139

Een kale Hubertus - Foto: ©Florus van den Berg

Een kale Hubertus – Foto: ©Florus van den Berg

Ook bij Hubertus is het weer zover… het gewei is eraf…

Zoals ieder jaar bij de edelherten het geval is, heeft Hubertus op de Hoge Veluwe nu ook zijn gewei afgeworpen. Zo te zien al een dag of wat geleden, omdat de plekken waar het op zijn kop heeft gezeten, al droog zijn.

Zonder gewei

Zaterdagmiddag 23 februari om ongeveer half vier waren we in de buurt van zijn winterverblijf en al een heel eindje voordat we bij de plek arriveerden, liep hij tussen de bomen en struiken te scharrelen. Wel een heel apart gezicht is het om hem nu zo zonder gewei door het bos te zien struinen.

Toeval of niet, het is wel heel bijzonder, dat natuurliefhebber en fotograaf Dinant van Weij uit Dieren, die ook veel over de Hoge Veluwe rondzwerft, het hert Hubertus  vorig jaar ook precies op 23 februari fotografeerde met een kale kop.

Het afwerpen van zo'n groot gewei blijft een 'wonderlijk' gebeuren - Foto: ©Florus van den Berg

Het afwerpen van zo’n groot gewei blijft een ‘wonderlijk’ gebeuren – Foto: ©Florus van den Berg

De koning van de Hoge Veluwe heeft zijn kroon verloren - Foto: ©Florus van den Berg

De koning van de Hoge Veluwe heeft zijn kroon verloren – Foto: ©Florus van den Berg

Hoe oud is Hubertus?

Bovenstaande vraag wordt ons nogal eens gesteld door bezoekers op de Hoge Veluwe. Het hert Hubertus is in het voorjaar van 2011 geboren en kreeg zo’n acht maanden later, dat was in het voorjaar van 2012, zijn eerste gewei. In datzelfde jaar heb ik hem in augustus met zijn bastgewei als spitser, gefotografeerd in het centrumgebied van De Hoge Veluwe. Een simpel rekensommetje vertelt ons dat Hubertus dit voorjaar dus zijn achtste verjaardag viert! Lees meer hierover…

Een 'kale' Hubertus tussen het 'kale' hout - Foto: ©Florus van den Berg

Een ‘kale’ Hubertus tussen het ‘kale’ hout – Foto: ©Florus van den Berg

Even later steekt Hubertus vlak voor ons het bospad over - Foto: ©Florus van den Berg

Even later steekt Hubertus vlak voor ons het bospad over – Foto: ©Florus van den Berg

Lichamelijke conditie

Daarnaast heeft hij het vorig jaar winter erg moeilijk gehad, dat was ook duidelijk te zien aan zijn gewei, dat het afgelopen jaar niet hoger is gekomen dan 20 enden, dus twee enden minder dan het jaar daarvoor. Ook zijn lichamelijke conditie was aan het begin van 2018 niet zo geweldig, dat is nu – volgens ons – stukken beter. Het gewei is eigenlijk net een soort van thermometer, het vertelt ons iets over de conditie van het hert.
De groei van het nieuwe gewei neemt ongeveer zo’n vier tot vijf maanden in beslag, dus tegen die tijd zullen we ‘het gaan beleven’, zou   zeggen, daar sluiten we ons dan maar bij aan!

Lees ook: Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 140

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/02/25/het-legendarische-hert-hubertus-deel-139/