Winter rondom de witte kerk in Hoenderloo

De ‘witte kerk’ op de bult…

Iedereen in Hoenderloo heeft het over de witte kerk op de bult, maar de kerk was van oorsprong grijs en kreeg pas in 1980 haar witte uiterlijk. Op 1 mei 1854 ging de Hervormde Gemeente van start en een jaar later kwam de eerste predikant. Dominee F. van Loenen.
Als kroon op het werk van de bekende Dominee Ottho Gerhard Heldring werd op Pinksteren 1858  het nieuwe kerkgebouw feestelijk in gebruik genomen, zijn dochter Louise heeft de eerste steen gelegd.

De Ds. Heldringkerk gefotografeerd op 5 januari 2009 in Hoenderloo – Foto: ©Louis Fraanje

Ottho Gerhard Heldring

Hij werd geboren op 17 mei 1804 in Zevenaar en is overleden op 11 juli 1876 te Mariënbad (Oostenrijk-Hongarije). was een Nederlandse predikant en auteur. Hij behoorde tot de voormannen van Het Réveil in Nederland.

Ds. Heldring was getrouwd met Anna Elisabeth Deuffer Wiel (1807 – 1873). Zij hadden twee dochters en vijf zonen. Twee zonen werden ook predikant, onder wie Lodewijk Heldring (1852-1923), die Nederlands-Hervormd predikant werd in Amsterdam en trouwde met Geertruida Margaretha van Eeghen (1851-1941), dochter van Christiaan Pieter van Eeghen. Zoon Balthasar werd bankier. Ds. Heldring is de overgrootvader van de beeldhouwster Margot Hudig-Heldring en de Nederlandse journalist Jérôme Louis Heldring.

Dominee Ottho Gerhard Heldring  (ca. 1848)

Predikant en weldoener

Ottho Gerhard Heldring studeerde vanaf 1820 te Utrecht en werd in 1827 predikant te Hemmen. Hij was daar tevens directeur van de door hem opgerichte Heldring-gestichten, een filantropische instelling te Zetten. Daar ook stichtte hij in 1848 Asyl Steenbeek, Nederlands eerste opvanghuis voor prostituees (onder leiding van Petronella Voûte)[1] en in 1864 Nederlands eerste Kweekschool voor onderwijzeressen.

Hoenderloo

In Hoenderloo liet hij een waterput, een school en enige jaren later een kerk bouwen, en hij was een van de initiatiefnemers van een gesticht voor kansarme jongens (de voorloper van de huidige Hoenderloo Groep). Aan zijn filantropische werk, meer nog dan aan letteren en wetenschap, wijdde hij een groot deel van zijn leven. Hij overleed te Mariënbad in Bohemen op 11 juli 1876.

Bron: Wikipedia

Meer info: Heldring kerk historie

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/01/21/winter-rondom-de-witte-kerk-in-hoenderloo/