Boerderij “De Zwarte Berg” in een wit decor!

Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het Nationale Park De Hoge Veluwe…

Boerderij “De Zwarte Berg” was een begrip op de Hoge Veluwe, vooral als je bij de ingang Hoenderloo het Park naar binnen reed, dan kon je het niet missen. Een prachtige witte boerderij aan je rechterhand, die op een wat hoger gelegen plek tussen de bomen, een opvallende verschijning was.

In de winter van 2010 maakte ik op zondag 3 januari een prachtige opname van de wit-besneeuwde boerderij, een schitterend winters plaatje is het geworden, gelukkig wist ik toen nog niet, dat het acht jaar later zo dramatisch met de woning zou aflopen.

zwarte berg in sneeuw

Boswachterswoning “Zwarte Berg” in de winter op zondag  3 januari 2010 – Foto: ©Louis Fraanje

Boswachterswoning en vakantiewoning

Het huis werd de laatste jaren als vakantiewoning gebruikt voor relaties, maar heeft in het verleden ook dienst gedaan als boswachterswoning.  De inmiddels overleden jachtopzichter Mel Lieftink (1917-1992) heeft hier tot aan zijn pensioen gewoond en is daarna naar de Deelenseweg verhuisd. Daarna heeft deze prachtige met rietgedekte boerderij ook tijdelijk dienst gedaan als directiewoning.

zwarte berg in voorjaar

Boerderij “De Zwarte Berg” in betere tijden op  zondag 17 mei 2009 – Foto: ©Louis Fraanje

In vlammen op

Op woensdag 22 november jl. heeft een felle brand boerderij De Zwarte Berg bij ingang Hoenderloo in de as gelegd. De Zwarte Berg werd niet permanent bewoond, maar was in gebruik als gastenverblijf voor Parkrelaties. Lees meer >>

Op het moment van de brand waren er gasten aanwezig, zij zijn door het brandalarm gewaarschuwd en konden het pand gelukkig op tijd verlaten. Het Park is dankbaar voor het feit dat er geen sprake is van persoonlijk letsel en treurt om het verlies van de boerderij en de bijzondere inboedel.

zwarte berg in vlammen

De brand op woensdag 22 november 2018 – Foto:© Omroep Gelderland

zwarte berg na de brand

Alles wat overbleef van het huis “Zwarte Berg” op donderdag  23 november 2018 – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Er zal op deze plek een nieuw huis herrijzen. Dankzij razendsnel optreden van eigen medewerkers en de brandweer kon de naastgelegen authentieke stal behouden blijven.

Hoewel de in de as gelegde boerderij uit 1855 stamt, betreft het geen monumentaal pand. Van Voorst tot Voorst laat weten dat er op de plek van De Zwarte Berg een nieuw huis gebouwd wordt. ,“Dat wordt een hedendaags iets. Nabouwen past niet bij ons.”

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/01/04/boerderij-de-zwarte-berg-in-een-wit-decor/