Moeflons op de Noorderheide – Deel 2

Oude moeflonram – Foto: ©Louis Fraanje

Vol spanning wachten we af op de dingen die komen gaan…

Maar dan…   komt er eindelijk wat leven in de brouwerij, want als er een ooi overeind komt, is de moeflonram  er meteen bij en loopt haar direct achterna.  Want je weet maar nooit en als een gewillig hondje loopt hij achter de ooi aan.

Af en toe staat hij stil en gooit hij zijn kop achterover en trekt zijn bovenlip omhoog, dat noemen ze ‘flemen’ en daardoor kan hij ook gemakkelijker ruiken of ze ‘tochtig’ (bereid) is om te paren.  Heel uitdagend blijft de moeflon-ooi staan en de ram besnuffelt  haar van achteren, maar dan loopt ze toch weer verder de heide op en heel gedwee volgt de ram haar.

Dan komt er leven in de brouwerij – Foto: ©Louis Fraanje

Wat ruik ik daar?

Gauw eventjes snuffelen – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Flemen met de bovenlip omhoog ruik je het beter – Foto: ©Louis Fraanje

Ervaring

Ondertussen komen ook de anderen eens even kijken of er nog wat te versieren valt, maar de ooien hebben vandaag blijkbaar geen zin en trekken verder de heide op, gevolgd door een wat jongere ram. De oudere rammen laten hem maar begaan, hij zal weinig kans maken als ze niet ‘tochtig’ zijn en dat weten de ‘ouwe jongens’ – door ervaring wijs geworden – als geen ander.

Tussen de moeflonrammen staat er ook weer eentje te ‘flemen’ – Foto: ©Louis Fraanje

De ooien trekken verder de heide op, gevolgd door een wat jongere moeflonram – Foto: ©Louis Fraanje

Knallende koppen

En net als ik denk dat het verder niets meer zal worden vandaag, knallen de koppen van twee rammen op elkaar in met zo’n geweldige klap, dat je bij jezelf denkt; nou… nou… jongens als dit maar goed gaat!  Maar beide rammen hebben zo te zien totaal geen last van hoofdpijn of wat dan ook, ze stoeien nog wat met elkaar en dan is het voorlopig weer voorbij.

De koppen van de twee rammen gaan naar beneden en knallen op elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

We blijven nog een uurtje zitten, maar echte knokpartijen zoals we wel eens eerder gezien hebben (Lees meer…) , zullen we vandaag niet meer meemaken, wat ook niet zo verwonderlijk is aan het einde van de paartijd.
Toch hebben we weer met volle teugen genoten van deze dieren met hun kromme horens, ook al zijn het misschien exoten, wij vinden dat ze gewoon helemaal thuishoren op de Veluwe, punt uit!
Over enkele dagen gaan we weer eens kijken op de Noorderheide bij de moeflons, want de dieren blijven ons boeien!

Lees ook: Moeflons op de Noorderheide – Deel 3 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/12/12/moeflons-op-de-noorderheide-deel-2-slot/