Moeflons op de Noorderheide – Deel 3 – Slot

Moeflonram en ooi – Foto: ©Louis Fraanje

Het is rustig bij de moeflons na de bronsttijd…

Na enig zoeken, vinden wij de kudde moeflons op een heel andere plek, dan waar je ze zou verwachten. Het is bewolkt weer en af en toe valt er een spetter regen, maar dat deert de dieren niet. Moeflons zijn wel gehard tegen het wisselvallige weer in Nederland.

Wel zitten ze nu een beetje in de luwte van de bosrand, de ouwe rammen links en even verderop de jonge rammen en ooien. Heel af en toe lopen er wat ooien langs of tussen de oudere rammen door en een enkele keer staat dan een moeflonram op en volgt een ooi, maar ze valt niet voor zijn charmes. Uiteindelijk gaat de ram er dan maar weer bij zitten.

Aanzitplek

Regelmatig  staat er af en toe eentje op, rekt zich uit en gaat dan weer door de knieën, maar wij blijven rustig zitten wachten op onze aanzitplek, want we hebben vandaag alle tijd en het is gewoon genieten bij deze dieren. Daar komt nog eens bij, dat ze het maar zo in hun kop kunnen krijgen om een robbertje te gaan vechten, vooral als er toch nog een ooi ‘tochtig’ (bereid) blijkt te zijn. Dus… wachten we het allemaal heel rustig af!

Een stuk of zes rammen en links een ooi tijdens de middagrust – Foto: ©Louis Fraanje

Zo af en toe staat er eentje op, rekt zich uit en gaat weer door de knieën – Foto: ©Louis Fraanje

Mooi verscholen in de dekking en bijna niet zichtbaar – Foto: ©Louis Fraanje

Wat verderop zien we nog enkele ooien en jonge rammen – Foto: ©Louis Fraanje

Wel een schitterend gezicht als een moeflonram zich even uitrekt – Foto: ©Louis Fraanje

Meer ‘reuring’

Na zo’n anderhalf uur komt er wat meer ‘reuring’, want er is een moeflonram opgestaan en deze kijkt heel uitdagend naar een soortgenoot. Hierdoor aangestoken, komt deze nu ook in de benen en dat zou misschien wat kunnen betekenen? We houden de twee nu maar even heel goed in de gaten, want je weet maar nooit!

De andere moeflonram komt nu ook in de benen… – Foto: ©Louis Fraanje

Wordt het nog knokken?

We wachten af… Foto’s: Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Zo staan ze bijna tien minuten ‘oog in oog’ tegenover elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Heel op zijn gemak loopt de laatste ram in de richting van de uitdager. Het is wel eventjes een erg spannend moment, als de twee rivalen uiteindelijk bijna tien minuten ‘oog in oog’ tegenover elkaar staan. Maar na verloop van tijd, gaat een ieder weer ‘zijns weegs’ en blijft een gevecht uit, voor ons een teken, dat de bronst bij de moeflons over het hoogtepunt heen is. Alhoewel, je weet het maar nooit en het zou misschien nog best eens kunnen gebeuren, dat er zo af en toe nog een partijtje geknokt gaat worden.
Voor ons was het in ieder geval weer een mooie aanzit op de moeflons en hebben we een aantal uren met volle teugen genoten van deze wilde haarschapen met hun gekrulde horens!

*********************************************************************************************************************

Onbeschermde exoot…

De moeflon is een exoot en heeft daarom geen beschermde status in de Flora en faunawet. In totaal leven er zo’n 275 in Gelderland, waarvan het grootste deel op de Hoge Veluwe. De provincie Gelderland is geen voorstander van verdere verspreiding en daarom worden de aantallen gereguleerd.

Daar komt nog bij, dat… als de wolf zich hier permanent zal vestigen, het dan de vraag is of we de moeflon op de Veluwe in stand kunnen houden. Dan zou dit prachtige dier misschien wel eens kunnen verdwijnen, omdat deze hoog op het menu staan van de wolf en willen we dat eigenlijk wel? Wij in ieder geval niet!

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/12/19/moeflons-op-de-noorderheide-deel-3-slot/