Moeflons op de Noorderheide – Deel 1

Oude moeflonram – Foto: ©Louis Fraanje

De wilde stamvader van het schaap…

Het zijn en blijven gewoon mooie dieren die wilde haarschapen oftewel moeflons en al zijn ze niet inheems, ik persoonlijk heb een zwak voor deze dieren.  Vooral de wat oudere rammen met hun sterke en mooi gekrulde horens spreken mij erg aan.

En… hoewel ze niet zo groot van stuk zijn, maken ze best wel indruk, tenminste dat is mijn overtuiging. Het zijn best  stoere jongens en vooral in de bronsttijd, die loopt van oktober tot november. In deze tijd  vechten de moeflonrammen (mannetjes) om de ooien(vrouwtjes).

Tijdens deze periode rennen de mannetjes eerst van elkaar af, draaien zich om en rennen dan op elkaar af en springen op het laatste moment omhoog en stoten dan met de koppen tegen elkaar. Zo’n gevecht kan een heel tijdje doorgaan en is vaak duidelijk hoorbaar. Die onderlinge knokpartijen zijn zeer fanatiek maar er vallen nooit doden, zoals bij de herten nog weleens het geval is. Na zo’n gevecht, drijft de winnaar bronstige ooien uit hun groep om ze te bevruchten.

Een mooie sterke moeflonram komt uit de dekking de heide op – Foto: ©Louis Fraanje

Vanuit de dekking kan ik hem mooi even bekijken – Foto: ©Louis Fraanje

Ribbels en leeftijd

Vanuit de bosrand zien we een sterke moeflonram de Noorderheide opwandelen, een schitterend dier met grote gekrulde horens op zijn kop.  Zo op het eerste gezicht schat ik hem op zo’n jaar of acht, de leeftijd kun je aflezen op de grotere ruimte tussen de ribbels op de horens.  Dicht op elkaar gedrukte ribbels, wisselen elkaar af met bredere ribbels, elke ruimte met brede ribbels is een jaar. Ook de vorm en lengte is per dier verschillend, de punten zijn glad en naar de kop toe zijn de horens sterk geribbeld. Vooral bij oude rammen kunnen de horens tot achter de oren omkrullen. Soms krijgen vrouwtjes ook horens maar die blijven veel kleiner dan die van de mannetjes tot vaak alleen maar korte stompjes.

Een oude en jonge moeflonram naast elkaar in de heide – Foto: ©Louis Fraanje

Een mooi stel moeflonrammen bij elkaar op de Noorderheide – Foto: ©Louis Fraanje

Ram en ooien

Maar zoals het zo vaak gaat, als er één schaap over de dam is, volgen er meer en dat is ook hier bij de moeflons duidelijk het geval, want het duurt niet lang of er komen steeds meer dieren de open vlakte oplopen.  Bij een oude boom staan er nu vijf stuks bij elkaar en bijna direct gaat er al eentje door de knieën  om op zijn gemakje te gaan herkauwen, de anderen blijven een poosje geboeid naar links staan kijken. Daar staat een ram bij een aantal ooien en kijkt met een beetje arrogante blik naar zijn rivalen, zo van: “Kom maar op als je durft!” Bereid om zijn harem te verdedigen tegen zijn rivalen!

Een aantal rammen blijven een poosje geboeid naar links staan kijken – Foto: ©Louis Fraanje

Tussen de bomen door zien we een moeflonram met zijn harem– Foto: ©Louis Fraanje

Genoeg concurrentie

We wachten het allemaal maar rustig af, want je weet het nooit van tevoren, het is en blijft altijd weer een verrassing. Tussen de bomen door, kan ik de moeflonram zien staan, echt geen kleine jongen en we zijn benieuwd wat er gaat gebeuren.  Er is genoeg concurrentie in het veld vandaag, dus daar zal het niet aan liggen, maar… geduld is ook nu weer een ‘schone’ zaak. Afwachten…

Lees ook: Moeflons op de Noorderheide – Deel 2

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/12/10/moeflons-op-de-noorderheide-deel-1/