Gouden natuurmomenten om nooit te vergeten!

Nagenieten van de gouden herfstkleuren op de Hoge Veluwe

Op vrijdag 23 november jl. reden wij  zo rond de klok van vieren in de middag op de Hoge Veluwe en genoten van de prachtige herfstkleuren.  Eenmaal ter hoogte van boswachterswoning ‘De Pampel’,  zijn we even gestopt om de mooie oude eikenboom te fotograferen.

Maar eerst wil ik iets over ‘De Pampel’ zelf vertellen, want vroeger was hier een kleine boerenontginning daterend uit 1570. Eeuwenlang was hier ook een pleisterplaats voor de Hessenvoerlui, die vanuit Zuid-Duitsland met hun grote en zwaar beladen Hessenwagens voorbij kwamen. In 1956 is de oude woning afgebroken en kwam er een nieuwe boswachterswoning met een schitterende jachtkamer.

De eeuwenoude eikenboom ter hoogte van ‘De Pampel’ in herfsttooi – Foto: ©Fransien Fraanje

Eeuwenoude eikenboom

Louis is helemaal weg van deze eeuweling en zegt er het volgende over: “Vooral de eeuwenoude eikenboom, niet zo ver verwijderd van de boswachterswoning, heeft een magische invloed op ons. Deze enorme reus, die misschien wel meer dan driehonderd jaar oud is, staat daar als een rots in de branding. Als die boom praten kon…, dan zouden we eens wat horen, een hele geschiedenis op zich. Ga er gerust eens even onder zitten en laat deze ‘geweldenaar’ zich maar eens even ‘krachtdadig’ over je ontfermen!”

Een ‘gouden’ natuurmoment waarin de Grote Zilverreiger nog eens extra opvalt – Foto: ©Fransien Fraanje

Schitterend contrast

Als we bij de grote vijver aankomen, worden we getroffen door een fantastisch schouwspel, wanneer de zon wat lager zakt, wordt het licht ook steeds mooier en lijkt het wel of het omringende herfstbos in goud verandert. Als er dan ook nog een Grote Zilverreiger door de vijver aan het rondstappen is om een visje te verschalken, kunnen wij ons geluk niet op. Wat een schitterend contrast die grote witte vogel, tussen de coulissen van dat enorme gouden decor.  Zoiets moois, dat raakt je  als natuurliefhebber tot in het diepst van je ziel, daar wordt je echt stil van!

Een grote witte vogel, tussen de coulissen van dat enorme gouden decor – Foto: ©Fransien Fraanje

De laagstaande zon verandert het omringende herfstbos in goud – Foto: ©Fransien Fraanje

Tenslotte…

Zo zitten Louis en ik een tijdlang te genieten van dit prachtige spel, dat de zon speelt met de bomen van het herfstbos en de fantastisch mooie weerspiegeling in het water. Dit zijn van die zeldzame natuurmomenten die je eigenlijk vast zou willen houden, maar in werkelijkheid duurt zoiets maar even. En voordat het – goed en wel – tot je is doorgedrongen, is het alweer verdwenen, maar het staat wel op je netvlies gebrand, dit is zo ontzettend mooi,  om nooit te vergeten!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/11/29/gouden-natuurmomenten-om-nooit-te-vergeten/