Edelhertenbronst ten einde!

Veel geweidragers op het Reemsterveld, maar weinig actie…

Ik kan het mis hebben, maar volgens mij is de edelhertenbronst nu echt voorbij, tenminste op de Hoge Veluwe. Afgelopen woensdag was ik – laat in de namiddag – nog heel even in de buurt van het Reemsterveld en hoewel er veel geweidragers liepen, bleef het toch betrekkelijk rustig. Er werd zo af en toe wel wat geknokt onderling, maar dat stelde niet zo erg veel voor als je het vergelijkt met enkele weken terug.

Een beetje dreigend staan twee geweidragers tegenover elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

Er tel er in de gauwigheid zo’n zeven stuks geweidragers bij elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

Het meeste speelt zich af achter op het veld bij de bosrand – Foto: ©Louis Fraanje

Het nog overgebleven plaatshert jaagt achter een hinde aan – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Over het algemeen liepen de grote jongens gewoon langs elkaar op en hadden totaal geen zin meer in een knokpartij, de jongere herten zagen we nog wel eens met de geweien op elkaar klappen. En blijkbaar was er toch een plaatshert overgebleven, want opeens zag ik hem achter een hinde aan gaan. Maar… helaas ze was niet van plan om hem toe te laten en vluchtte weg, het veld over. Zo hebben we nog eventjes een klein beetje ‘bronstgedrag’ gezien en nog wat kunnen proeven van de sfeer, maar hiermee is het dan ook echt helemaal voorbij. En zullen we moeten wachten tot volgend jaar bij gezondheid!

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/10/25/edelhertenbronst-ten-einde/