Edelhertenbronst op de Noordwest -Veluwe

Natuurfotograaf Patrick van Asselt – ©Eigen foto

Dit zijn de momenten waarvoor je vroeg uit bed komt…

Voor velen is de bronstijd van de edelherten het hoogtepunt van het jaar, voor mij zeker. Weken van voorbereiding, kiezen van strategische aanzitplekken en daarbij op hetzelfde moment, goed rekening houdend met de windrichting, krakende takken absoluut vermijden en verder heel stil zijn.

Zelf ben ik een groot fan van de vrije wildbaan en probeer ik altijd de drukke en bekende plekken te vermijden.

Hoogtepunt

In veel natuurgebieden op de Veluwe, speelt de bronst zich af, zelf woon ik op de Noord-West Veluwe waar het hoogtepunt eigenlijk altijd eind september is. Grote roedels kaalwild zijn dan uit elkaar gevallen en vrijwel overal loopt een plaatshert van formaat bij.

Afgelopen nacht

Als ik in september vroeg in de ochtend op mijn aanzitplek aankom, hoor ik de herten al dichtbij burlen. Ik heb deze ochtend gekozen voor een stuk bos, waar het wild wisselt in de richting van hun daginstand, door de vele heuvels in het gebied blijft het een lastige keuze. Zou ik deze keer geluk hebben en ze voor de lens krijgen? De vele belopen wissels bewijzen dat er wel degelijk activiteit is geweest afgelopen nacht.

Steeds dichterbij

Vanachter de heuvel is al langere tijd een hert actief, met zijn gewei slaat hij hard tegen de struiken en het luide geburl komt steeds dichterbij. Dan blijft het enige tijd stil, met de kijker zie ik een kroon van een hert boven de heuvel uitsteken. Wat nu? Blijven wachten is de enige optie, maar mijn gedachten gaan verder.

Net over de heuvel staat hij stil en even later burlt hij er toch flink op los – Foto: ©Patrick van Asselt

Het moment

Soms gaan dingen snel en opeens zie ik een hinde aankomen, de geweidrager erachter. Boven op de heuvel staat hij stil en kijkt rustig om zich heen, zichtbaar moe van de vele zware bronstnachten. Dan, ineens burlt hij er toch flink op los, terwijl ik de camera laat klikken.

Op onderstaand filmpje geeft deze baas nog een geweldige burl als traktatie waarna hij langzaam achter zijn roedel aanslentert. Wat een beleving! Dit zijn de momenten waarvoor je vroeg uit bed komt en uren op een klein stoeltje zit!

Dit hert is een oude bekende op de Noordwest-Veluwe – Foto: ©Patrick van Asselt

Einde bronsttijd

Dit hert op bovenstaande foto, is een oude bekende, want…  een jaar geleden ben ik hem tegengekomen op de landbouw enclave van Elspeet, waar dit hert zich ophoudt buiten de bronst is mij helaas niet bekend.

De bronst is hier inmiddels al op zijn einde, toch is er bij een koude nacht nog veel activiteit en wordt er nog flink op los geburld. Soms maar voor een aantal minuten… Voor wie de komende tijd het bos in gaat, succes!

Tekst en fotografie: ©Patrick van Asselt uit Nunspeet

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk hier het filmpje:

______________________________________________________________________________________________________________________

Uw natuurmoment!

silhouet-fotograafb-e1415561799201

Mooie, aparte en unieke foto’s, films en verhalen

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een mooie foto en/of filmpje met uw eigen verhaal naar onze redactie te mailen!

Het is uiteraard van belang dat uw ‘Natuurmoment’ een aanvullend en interessant karakter heeft en in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen daargelaten!

Het is belangrijk, dat u eigen foto/film-materiaal gebruikt (dit in verband met copyright) en dat uw foto’s en films uiteraard van goede kwaliteit zijn om te kunnen publiceren!

De redactie behoudt zich uiteraard wel het recht voor om i.o. ingezonden artikelen aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en/of artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen. Ook stelt de redactie van de Veluwenaar zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, die voortvloeien uit het geplaatste artikel en/of foto’s en films!

U kunt uw bijdrage sturen naar: info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/10/23/bronst-op-de-noordwest-veluwe/