Marjolein Bastin – Tekenen is ademen

Expositie in Nunspeet vanaf 29 september 2018 t/m 17 maart 2019

Ter gelegenheid van het jubileumjaar van Marjolein Bastin (1943) organiseert het Noord-Veluws Museum een grote tentoonstelling van haar originele aquarellen. Marjolein Bastin wordt haar hele leven al gegrepen door de schoonheid van de natuur. Zij brengt met haar schitterende tekeningen al meer dan veertig jaar de natuur dichtbij de mensen, onder andere via haar vaste rubriek in het weekblad Libelle.

Marjolein Bastin aan het werk in haar atelier – Foto: Eigen opname

Naturalistisch

In haar jeugd raakt Marjolein Bastin geïnspireerd door de boeken van natuurbeschermer Jac. P. Thijsse en de Verkade-albumplaatjes. Na de kunstacademie in Arnhem legt Marjolein Bastin zich toe op illustreren. Weinig kunstenaars in de jaren zestig tekenen en aquarelleren naturalistisch, maar dat is precies wat Marjolein Bastin wilde: “Omdat ik de drang voelde om datgene waar ik zo verrukt van was, niet weg te laten glippen.”

Haar liefdevolle observaties van de natuur weet zij zorgvuldig vast te leggen in kleurrijke voorstellingen. Vogel, grasspriet, torretje of boomstam, alles krijgt dezelfde aandacht.
Met de Veluwe heeft zij een speciale band. Ze woont al bijna haar hele leven op de Veluwe, waar ze haar inspiratie vandaan haalt. “Ik voel me hier erg thuis. Het is een rijk gebied waar je van alles kunt zien, ruiken, voelen en meemaken.”

Unieke gelegenheid

Hoewel Bastins werk internationaal bekend is geworden, zijn de originele aquarellen zelden te zien. Het Noord-Veluws Museum biedt dit najaar de unieke gelegenheid om ruim 120 originele werken van dichtbij te bewonderen. In de tentoonstelling is er veel nieuw werk van haar hand te zien. Behalve tekeningen kun je ook authentieke spulletjes van de kunstenares bekijken, zoals een vogelnestje met eitjes, haar tekenmaterialen en oude (natuur)boekjes van Jac. P. Thijsse.

Vera de Muis

Ook voor kinderen is de tentoonstelling zeker een aanrader, want Vera de Muis, een populaire creatie van Marjolein Bastin, is ook te zien in het museum! Bij het Vera de Muishuis hangen meer dan 20 originele Vera de Muistekeningen. Je kunt ook zelf gaan tekenen of de speciale Vera de Muiskleurplaten kleuren!
Bezoek ook de speciaal ingerichte Marjolein Bastin winkel!

Noord-Veluws Museum
Winckelweg 17 A
8071 DN Nunspeet
Tel: 0341-250560
Meer info:  Noord-Veluws Museum …

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/09/27/marjolein-bastin-tekenen-is-ademen/